Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ


ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΤΟΥ Χ.Υ.Τ.Α. ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΧΗΣ
ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΛΗΞΕΙ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!!!
Δήλωση του Δημάρχου Αυλώνος κ. Δημήτρη Κατσούλη
Πριν τρία χρόνια, σαν αυτές τις μέρες, αρχές Φεβρουαρίου του 2007, όταν επρόκειτο να εγκατασταθεί ο ΧΥΤΑ της Νότιας Εύβοιας δίπλα στον Δήμο Αυλώνος (στον Γαβαλά του Δήμου Ταμυναίων) οργάνωσα ημερίδα στο Αυλωνάρι για να ενημερώσω τους δημότες μου για το θέμα αυτό. Δεν είχα καταρχήν αρνητική άποψη, αλλά προέκρινα την ενημέρωση των δημοτών μου. Θυμάμαι ότι εκείνη η ημερίδα ήταν βέβαια επεισοδιακή με τους γείτονες δημότες του Γαβαλά να διαμαρτύρονται αλλά η προσπάθεια για ενημέρωση έγινε και η συζήτηση αν και έντονη υπήρξε εποικοδομητική. Ήταν η αφετηρία για να δημιουργηθεί ο Σύνδεσμος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Νότιας Εύβοιας ο οποίος περίπου μετά από έναν χρόνο απέκτησε νομική μορφή αφού προηγουμένως είχα αναλάβει προσωπικά τόσο την εκπόνηση της οικονομοτεχνικής μελέτης, τη σύνταξη της ιδρυτικής πράξης και τη............
δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Αμέσως μετά την Ημερίδα του Αυλωναρίου έγιναν στο Δημαρχείο Αυλώνος δύο τουλάχιστον συναντήσεις των Δημάρχων και του Κοινοτάρχη της Καρυστίας. Σε αυτές τις συνεδριάσεις αποφασίσαμε να εκπονηθούν νέες μελέτες, να εγκαταληφθεί η θέση στον Γαβαλά μετά και από την διαφωνία του Δήμου Ταμυναίων και να αναζητηθεί η επόμενη – σύμφωνα με τις έως τότε μελέτες- θέση στην περιοχή Μάκου του Δήμου Στυρέων. Γιαυτό εξάλλου συμφωνήσαμε να είναι έδρα του συνδέσμου τα Στύρα και κατόπιν ορίσαμε ως Πρόεδρό του την Δήμαρχο Στυρέων. Το συγκροτηθέν εν τω μεταξύ Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου και η τότε εκτελεστική επιτροπή ανέθεσαν νέες μελέτες σκοπιμότητας για την θέση Μάκου τις οποίες ενέκριναν όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, πλην ίσως του Δημοτικού Συμβουλίου Στυρέων. Μετά από διάφορες περιπέτειες και διαφωνίες μεταξύ των Δήμων Στυρέων και Μαρμαρίου και εμπλεκομένων των φερομένων ως ιδιοκτητών ή και εταιριών αιολικής ενέργειας ο Δήμος Στυρέων δήλωσε ότι εγκαταλείπει την θέση αυτή. Μετά από τον έλεγχο άλλων θέσεων προτάθηκε η θέση «Γκορίτσιζα» του Τοπικού Διαμερίσματος Μεσοχωρίων. Για την θέση αυτή δεν έχουν ανατεθεί μελέτες αλλά από την επίσκεψη μας σε αυτή και από την σύγκριση όλων των έως τώρα προτεινομένων θέσεων στην Καρυστία η θέση αυτή έχει την μεγαλύτερη απόσταση από οικισμούς, δεν υπάρχει οπτική επαφή με κανένα οικισμό και φαίνεται ότι πληροί βασικές προϋποθέσεις.
Σήμερα, στο 2010, ένα χρόνο και πλέον μετά την προθεσμία για το κλείσιμο των Χωματερών, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστέρηση. Όλα, ακόμη και ο ΧΥΤΑ έπρεπε να είχαν γίνει χτες. Στο χρονοδιάγραμμα που είχα θέσει στις αρχές του 2009 η απάντηση ήταν ότι θα προχωρήσουμε στον Δήμο Στυρέων. Κατανοώ τις διαμαρτυρίες των κατοίκων των Μεσοχωρίων αλλά και των Ζαράκων. Οφείλω όμως να προωθήσω την άμεση λύση, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδέσμου και ως Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του. Ο χρόνος που είχαμε για να ξαναγυρίσουμε στην αρχή, στην Ημερίδα του Αυλωναρίου έχει ανεπιστρεπτί περάσει. Τώρα οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα στην σύνταξη των μελετών για την θέση που προτείνεται στην «Γκορίτσιζα» Μεσοχωρίων. Το ποσόν 600.000 Ευρώ που είναι στη διάθεσή μας ίσως χαθούν εάν δεν προχωρήσουμε τώρα ενώ τα πρόστιμα των 35.000/ημέρα  για κάθε Χωματερή έρχονται από ώρα σε ώρα.
Για το ότι είμαστε από τις λίγες διαχειριστικές ενότητες που ακόμη ομφαλοσκοπούν και δεν προχωράνε στην κατασκευή του ΧΥΤΑ, βεβαίως υπάρχουν ευθύνες. Όλοι μας έχουμε ευθύνη αλλά δεν έχουμε όλοι το ίδιο μερίδιο της ευθύνης. Επειδή σε διάφορα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για την τεράστια ευθύνη των δημάρχων της Νότιας Εύβοιας που δεν βρίσκουν λύση αισθάνομαι την υποχρέωση να απαντήσω και να δώσω εξηγήσεις. Αυτό κάνω με το παρόν κείμενο.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στην εξέλιξη του προβλήματος αυτού, από τη δεκαετία του ΄90 ευθύνες υπάρχουν και σε αυτούς που όφειλαν να αποφασίσουν και σε αυτούς που για διαφόρους λόγους εμπόδισαν τις αποφάσεις ή την εφαρμογή τους. Ευθύνη έχουν επίσης και οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, βουλευτές και περιφερειάρχες, που έδιναν βορά στους δίκαια ή άδικα διαμαρτυρόμενους φορείς τους δημάρχους ή τον νομάρχη ενώ αυτοί ήταν οι "υπερασπιστές του λαού". Το μικρότερο μερίδιο ευθύνης το έχει ο πολίτης της Καρυστίας που περιμένει από τους αιρετούς κάθε επιπέδου της Πολιτείας να παίρνουν έγκαιρα αποφάσεις και να αδιαφορούν μόνο για το πολιτικό κόστος.
Σε ότι με αφορά προσωπικά, οφείλω να ζητήσω συγνώμη από τους πολίτες της Καρυστίας διότι δεν εξαντλήθηκαν οι διαδικασίες διαλόγου και ενημέρωσης αλλά ο πολύτιμος χρόνος χάθηκε. Σε ότι με αφορά μετά την Ημερίδα του Αυλωναρίου αυτό δεν ήταν δική μου ευθύνη. Το Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου δεν μπορεί να καθυστερήσει ούτε μέρα πλέον. Το ότι φέτος είναι χρονιά δημοτικών εκλογών πρέπει να μας είναι προσωπικά αδιάφορο. Εάν μας ενδιέφερε, τώρα έπρεπε να ξεκινούσε τη λειτουργία του ο ΧΥΤΑ. Εάν δεν ανατεθούν εντός μηνός οι μελέτες για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στη θέση που προτείνει ο Δήμος Στυρέων δηλώνω ότι παραιτούμε από την εκτελεστική επιτροπή και στο εξής στο διοικητικό συμβούλιο τον Δήμο Αυλώνος θα τον εκπροσωπεί ο αναπληρωτής μου ή θα απέχουμε πλήρως.
Εάν δεν ανατεθούν στην προθεσμία αυτή οι μελέτες σημαίνει ότι ο σύνδεσμος είναι αδύναμος να προχωρήσει στη διαχείριση της υπόθεσης αυτής και πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο, να αναλάβει την αρμοδιότητα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου οφείλει να παραιτηθεί!!!
Η λύση στο θέμα του ΧΥΤΑ προέχει όλων των υπολοίπων θεμάτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Νότια Εύβοια. Για όσα έπρεπε να είχαν γίνει χτες ακόμη και μία μέρα καθυστέρηση είναι τεράστιος χρόνος.