Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΕ


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ «ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Ν. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ (ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ):

Κύριοι συνάδελφοι έχουμε καταθέσει τρία Ψηφίσματα, δεν θα τα διαβάσουμε όλα.
Υπάρχει ένα κεντρικό Ψήφισμα από τη μεριά σας από τη μεριά του Διοικητικού Συμβουλίου. Εμείς καταθέτουμε ένα ανάλογο Ψήφισμα σε χοντρικές γραμμές λέω την περίληψή του.
«Κατά την άποψη της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας το Συνέδριο γίνεται σε ........
μια περίοδο που οι αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών βρίσκονται σε εξέλιξη και χρειάζεται να εκδηλωθεί η στήριξη των εκλεγμένων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Συνεχίζουμε σε άλλο σημείο και λέμε:
«Η παραπέρα συνένωση Περιφερειών, Νομών, Δήμων έχει στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής με τη δημιουργία καλύτερων πλαισίων δράσης του κεφαλαίου, την περαιτέρω εναρμόνιση της κρατικής διαχείρισης στους στόχους και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ»
Σε άλλο σημείο λέμε:
«Για τα οικονομικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους εργαζόμενους, στο περιβάλλον, στις κοινωνικές υπηρεσίες και τις ανάγκες οι εκλεγμένοι παλεύουν για κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιχειρήσεις, ενιαίους αποκλειστικά κρατικούς φορείς σε όλους τους τομείς στρατηγικής σημασίας. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για πλήρη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαίωμα, για να μην γίνουν αναγκαστικές μετατάξεις. Καμία απόλυση, νομιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
Και κλείνουμε το γενικό μας Ψήφισμα με το σύστημα της εκλογής που λέμε:
«Η πρόταση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το σύστημα εκλογής Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων διατηρεί τον ανισότιμο τρόπο αντιπροσώπευσης των πολιτικών δυνάμεων.
Ζητάμε την καθιέρωση της απλής αναλογικής σαν πάγιο εκλογικό σύστημα σε όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τα άλλα όργανα όπως ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ ή το αντίστοιχο όργανο που θα φτιαχτεί. Για την εκλογή του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου από το Περιφερειακό και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η απλή αναλογική είναι το μόνο Δίκαιο εκλογικό σύστημα καθώς συμβάλλει στην ισότιμη αντιμετώπιση της ψήφου».
Αυτό είναι σε πέντε σελίδες το κεντρικό Ψήφισμα που καταθέτουμε. Για τους αγρότες Ψήφισμα ξεχωριστό, με τίτλο «Συμπαράσταση στις αγροτικές κινητοποιήσεις των αγροτών», σας περίληψη λέμε:
«Για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια οι αγρότες της χώρας μας αφού εξάντλησαν τους διαλόγους με τις Κυβερνήσεις, αναγκάζονται να βρεθούν στους δρόμους του αγώνα. Αιτία για το ξεκλήρισμα των φτωχών και μεσαίων αγροτών, αποτελεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των αγροτών για να μείνουν στον τόπο τους, για να μην ξεριζωθούν από τα χωράφια τους, για να μην τους ληστεύουν οι Τράπεζες, οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παίρνοντας το ψωμί τους μέσα από το στόμα των οικογενειών τους».
Και τελειώνοντας λέμε:
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συγκρότηση μιας ισχυρής συμμαχίας που θα αντιπαλεύει τον κοινό αντίπαλο το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του. Μια πρώτη ευκαιρία είναι η κοινή κινητοποίηση εργαζομένων, ΕΒΕ και αγροτών στις 10 του Φλεβάρη του 2010».
Και το τρίτο Ψήφισμα αφορά τους μετανάστες, είναι τρεις σελίδες, διαβάζω μόνο τα ουσιαστικά:
«Το μεταναστευτικό πρόβλημα κατά την άποψή μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα ανθρώπινης αλληλεγγύης, φιλανθρωπίας ή ως πολιτιστικό ζήτημα. Είναι μέρος του πολιτικού ζητήματος της χώρας και γενικότερα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Οι Έλληνες εργαζόμενοι πρέπει να δουν σα δικό τους πρόβλημα και σαν πρόβλημα του Εργατικού Κινήματος το μεταναστευτικό πρόβλημα και μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα, να σφυρηλατήσουν την ταξική τη διεθνιστική τους ενότητα και να αγωνιστούν για άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης αδειών».
Και κλείνουμε λέγοντας:
«Χορήγηση ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής, όχι στην εκχώρηση ­–για μας είναι σημαντικό ζήτημα και πατριωτικό ζήτημα γιατί κάποιοι μας βγαίνουν και πατριωτικά κύριοι συνάδελφοι- της φρούρησης των συνόρων, σε ΝΑΤΟϊκούς και ευρω-ενωσιακούς μηχανισμούς, όπως η FRONTEX και το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης συνόρων, με πρόσχημα τους μετανάστες». Δηλαδή μαζί με την Τουρκία και τα άλλα κοράκια του ΝΑΤΟ, να φυλάμε τα ελληνικά σύνορα!
«Απειθαρχία στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, άμεση αποχώρηση –άλλο σημαντικό ζήτημα κύριοι συνάδελφοι και θα το πληρώσουμε αυτό- των ελληνικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Καλούμε το Συνέδριο όταν μπουν σε ψηφοφορία τα Ψηφίσματα να ψηφίσουν, εμείς οι παρόντες από τους 7 τακτικούς Νομαρχιακούς Συμβούλους της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας είμαστε 5, οι άλλοι 2 αντικειμενικά απουσιάζουν, ο ένας έχει πρόβλημα είναι στο νοσοκομείο ο Κώστας Παπαπολυχρονίου και ο Τάσος Χρονάς είναι σε άλλο Συνέδριο. Ο Τάσος Χρονάς ή οι άλλοι σύμβουλοι της ΝΑΣ θα ήταν εδώ, εάν υπήρχε το σύστημα της απλής αναλογικής.
Ευχαριστούμε πολύ.