Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Αυστηρό, αλλά εφαρμόσιμο πλαίσιο
για το κάπνισμα προαναγγέλλει η υπουργός

Αυστηρό αλλά εφαρμόσιμο πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος προανήγγειλε τη Δευτέρα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ύστερα από διαδοχικές συναντήσεις που είχε με την Συντονιστική Αντικαπνιστική Επιτροπή και με εκπροσώπους φορέων.

Η υπουργός δεσμεύθηκε το επόμενο διάστημα να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για την............
 αντιμετώπιση του θέματος.
Το βέβαιο είναι ότι το υπουργείο έχει θέσει υπό σαβαρή αναθεώρηση τον νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιούλιο.
«Ο νόμος παρουσιάζει πολλά προβλήματα, αντιφάσεις και προχειρότητα στις διατάξεις» ανέφερε μεταξύ άλλων η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.
Στη διάρκεια της συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Συντονιστική Επιτροπή πρότεινε την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους, χωρίς καμία εξαίρεση.
«Οι εξαιρέσεις του πρόσφατου νόμου ήταν και το αδύνατο σημείο στην εφαρμογή του» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων τάχθηκαν υπέρ της πλήρους απαγόρευσης, αλλά όχι χωρίς εξαιρέσεις.
Συγκεκριμένα ζήτησαν να εξαιρεθούν από τις απαγορεύσεις, τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και τα παραδοσιακά καφενεία, ενώ πρότειναν οι κυρώσεις να αφορούν μόνον τους καπνιστές που παραβιάζουν τα μέτρα και όχι τους επιχειρηματίες.
Επιπλέον, ζήτησαν από την ηγεσία να αναστείλει την ισχύ του υπάρχοντα νόμου, ωσότου ετοιμαστεί το νέο πλαίσιο.