Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ



     Κύμη :
 Εγκαινιάστηκε η Αίθουσα Εκθεμάτων
 για  την εξόρυξη του Λιγνίτη στο Βίταλο. 

 
     Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου  από την Κύμη και την γύρω περιοχή και με την παρουσία της προέδρου και μελών του συλλόγου της Ραφήνας καταγόμενοι από την περιοχή της Κύμης «η Ενότητα», εγκαινιάστηκε την Κυριακή, 21 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι από τον Δήμαρχο Κύμης Δημήτρη Θωμά, η έκθεση λιγνιτωρύχων  Κύμης στο..........
Δεμερούτειο Πνευματικό Κέντρο Βιτάλου.
     Με την δημιουργία της έκθεσης  από την Δημοτική αρχή  της Κύμης διασώζεται ένα πολύ σπουδαίο κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας της Κύμης και της γύρω περιοχής και ικανοποιείται ένα παλαιό αίτημα των κατοίκων, πολλοί από τους οποίους εργάστηκαν ή έδωσαν και την ζωή τους στις μπούκες και τις γαλαρίες των λιγνιτωρυχείων.
   
  Τα εγκαίνια της έκθεσης συνέπεσαν  με την εκδήλωση μνήμης, που τελείται κάθε χρόνο, τέτοιο καιρό, στο Βίταλο στην μνήμη του ευεργέτου του χωριού Ευάγγελου Δεμερούτη. Στην πλατεία του χωριού, μπροστά στην προτομή του ευεργέτου, εψάλη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Βιτάλου, όπου στην αίθουσα εκδηλώσεων έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης.
    
 Την παρουσίαση της εκδήλωσης  έκανε η αντιδήμαρχος Ευαγγελία  Βελισαρίου. Κεντρικός ομιλητής και εμπνευστής αυτής της τόσο φιλόδοξης προσπάθειας για την περιοχή ήταν ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς.
     Αναφερόμενος στην έκθεση λιγνιτωρύχων, που λειτουργεί σε αίθουσα του ισογείου του Δεμερούτειου Πνευματικού Κέντρου του Βιτάλου, τόνισε, ότι αυτή η έκθεση έγινε για να τιμηθούν οι συντοπίτες μας άνδρες, γυναίκες και παιδιά που δούλεψαν στα ορυχεία. Για να διαφυλαχθεί η μνήμη των λιγνιτωρύχων, μέσα από την καταγραφή και την περισυλλογή αντικειμένων, φωτογραφιών, εγγράφων και για να αποτελέσει ορόσημο για την περιοχή. Γιατί στη θέση που βρίσκεται, με την μορφή που έχει και κυρίως με τους συμβολισμούς που περικλείει, ανοίγεται μια νέα σελίδα στην μοναδικότητα της περιοχής της Κύμης και των κατοίκων της. Για το άμεσο μέλλον έχει προγραμματιστεί από τον Δήμο Κύμης η δημιουργία ενός ωριαίου DVD με την καταγραφή των ορυχείων της περιοχής, το οποίο έως το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο. Ήδη, είπε ο Δήμαρχος, οι άνθρωποι που θα το δημιουργήσουν βρίσκονται στην εκδήλωση και κάνουν τις πρώτες λήψεις. Ο Δήμος έχει έλθει σε επικοινωνία με διάφορους φορείς, ώστε να υλοποιηθούν ειδικά  εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και σπουδαστές και για να διοργανωθούν επιστημονικές συναντήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο Δήμαρχος ανέφερε ακόμη, ότι οι υποσχέσεις του θα τηρηθούν, όπως γίνεται κάθε φορά και ζήτησε την συνδρομή όλων, ώστε να εμπλουτιστεί η έκθεση και με άλλα αντικείμενα, αλλά και για να κατατεθούν κι άλλες προτάσεις ή ιδέες για την προώθηση αυτής της υπόθεσης. 

     Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε  στον μεγάλο και δύσκολο αγώνα που δίνει η Κύμη αυτό τον καιρό, προκειμένου να διατηρήσει την φυσιογνωμία και την ιστορία της και για να μην χαθεί η αναπτυξιακή της προοπτική, που με τόσο κόπο έχει δρομολογηθεί. Με λίγα λόγια, για να μην καταργηθεί ο Δήμος Κύμης. Για να μην γίνει ένα κομμάτι ενός γιγαντιαίου Δήμου, από την Κύμη έως το Αλιβέρι. Ενός Δήμου, δίχως αναπτυξιακή προοπτική και δίχως σωστή λειτουργία. Δίνουμε, είπε,  καθημερινά τη μάχη και είμαστε αποφασισμένοι να μην το επιτρέψουμε. Άν χρειαστεί, προειδοποίησε προς κάθε κατεύθυνση, θα βγούμε και στους δρόμους. Κλείνοντας την ομιλία του, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για αυτή την προσπάθεια. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε για την συμβολή του τον Μιχάλη Ποντίκη, που, όπως είπε, συνέθεσε το δύσκολο παζλ αυτής της προσπάθειας.
     Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του συλλόγου «η ενότητα διασταύρωση Ραφήνας» κ. Γαρδικιώτη, η οποία συνεχάρη τον Δήμαρχο και όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την φιλόδοξη προσπάθεια. Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο καθηγητής Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Θεοδώρου, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην γεωλογία του τόπου, έδωσε δύο ιδέες.
Από την μία να γίνουν επισκέψιμες οι στοές των λιγνιτωρύχων και από την άλλη να ερευνηθεί η γεωλογία της περιοχής, η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
   Συγκινητικός ήταν και ο μεταλλειολόγος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ταμυνέων κ. Κατσαμάγκος, ο οποίος, στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις δικές του εμπειρίες στα ορυχεία όπου δούλεψε.

     Ακολούθησε η προβολή DVD 18 λεπτών με την ιστορία των λιγνιτωρύχων της περιοχής μας και στη συνέχεια όλοι κατέβηκαν στο ισόγειο, όπου έγιναν τα εγκαίνια του μουσείου. Την κορδέλα έκοψε ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς με τον Πρόεδρο του Τ.Δ. Βιτάλου κο Κρινή.
     Στην έκθεση υπάρχουν εργαλεία εξόρυξης του λιγνίτη, διάφορα πετρώματα της περιοχής, καταστάσεις πληρωμής λιγνιτωρύχων και διάφορα έγγραφα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό κ.α.
      Διανεμήθηκε και σχετικό έντυπο με περιεχόμενο  τις λειτουργίες του Δεμερούτειου Πνευματικού Κέντρου , αλλά και της Ιστορίας των λιγνιτωρύχων.
     Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ακόμη, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σαρηγιάννης, αντιδήμαρχοι, η πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης, ο πρώην Δήμαρχος Κύμης κ. Σιδεράκης, οι πρόεδροι των Συλλόγων εν Αττική Κυμαίων και προοδευτικού Συλλόγου Ανδρονιάνων, εκπρόσωποι των συλλόγων Βιταλιωτών και των γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου .