Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Δ.Α.Κ.Ε.


     Δ.Α.Κ.Ε.
   Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης  Χαλκίδας
            
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
«Νέο  σχολείο… παλιά τερτίπια»
(Επίθεση και… στη νοημοσύνη μας!!) 
   Η πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου του «νέου σχολείου» που η κ. Υπουργός Παιδείας παρουσίασε με τον τίτλο «Πρώτα ο μαθητής», μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να χαρακτηριστεί ως «έκθεση ιδεών».
   Μελετώντας κανείς προσεκτικότερα τις 37 σελίδες του και συνδυάζοντάς τες με τις συχνές ερμηνευτικές δηλώσεις της κ. υπουργού είτε στην τηλεόραση είτε σε εφημερίδες, μέσα στο ήδη διαμορφωμένο τοπίο της μείωσης των δαπανών για το «νέο σχολείο», δεν αργεί να ..........
καταλάβει ότι οι μεγαλόστομες εξαγγελίες δεν είναι τίποτε περισσότερο από εικονική πραγματικότητα στα πλαίσια ενός εξαθλιωμένου οικονομικά συστήματος.
  Το απόλυτα απαράδεκτο,όμως, βρίσκεται στον τρόπο που «πλασάρεται» η αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης. «Διασφάλιση ενός αντικειμενικού… τρόπου επιλογής και πρόσληψης με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας». (Με λίγα λόγια οι εκπαιδευτικοί ως τώρα προσλαμβάνονταν με υποκειμενικό, μη αξιοκρατικό και αδιαφανή τρόπο και επομένως είναι αυτοί που έχουν οδηγήσει στον κατήφορο τη δημόσια εκπαίδευση κι όχι η απαξίωση κι εγκατάλειψή της από την πολιτεία). Φράσεις που εντάσσονται μέσα σ’ ένα γενικότερο κλίμα στοχοποίησης και σκόπιμης παραπλάνησης της κοινής γνώμης για ευνόητους λόγους.
     Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από την κ. υπουργό σε κάθε της συνέντευξη για την ανάγκη διενέργειας ελέγχων. «Τα σχολεία θα λογοδοτήσουν» τονίζει με στόμφο και αυστηρότητα. «Πρέπει να σταματήσει η λογική της ασυδοσίας στα σχολεία», «Στην εκπαίδευση πρέπει να υπάρξει ηθική» δηλώνει.
   Καμία όμως κουβέντα για την υποχρηματοδότηση, τα γραμμένα στο πόδι και μακριά από τις τάξεις αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, τις ανύπαρκτες υποδομές, τα πολυπληθή τμήματα, την παντελή έλλειψη συντονισμού στη διοίκηση που οδηγεί σε καθυστερημένες και δίχως σωστή κατανομή προσλήψεις εκπαιδευτικών. Απόλυτη σιωπή και για την χρόνια απουσία προσλήψεων διοικητικού προσωπικού που γεννά χιλιάδες αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς του ΥΠΕΠΘ για την εξυπηρέτηση διοικητικών αναγκών. 
Επιτέλους, μπορεί να έχουμε μειωμένες  αποδοχές
όχι όμως και μειωμένη νοημοσύνη, κυρία  Υπουργέ!
 
Από τη ΔΑΚΕ