Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

«Νυστέρι» στους γιατρούς


Προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων 
λόγω μειωμένων εφημεριών
Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία τις επόμενες μέρες, λόγω των μειωμένων εφημεριών που έχουν αποφασίσει να κάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ. Ο αριθμός των εφημεριών συμπληρώνεται αυτή την εβδομάδα, και δεν αποκλείεται -κυρίως σε περιφερειακά νοσοκομεία- να υπάρξουν τμήματα που θα μείνουν κλειστά λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.
Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά καταγγέλλει ότι σε κάθε νοσοκομείο της πρωτεύουσας το προβλεπόμενο κονδύλι των εφημεριών έχει μειωθεί έως και 20%. Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, με τα νέα οικονομικά μέτρα, οι ετήσιες .......
αποδοχές τους μειώνονται έως και 8.000 ευρώ.
Σήμερα Τρίτη, οι γιατροί του Λεκανοπεδίου αναμένεται να ενημερώσουν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κατάσταση των εφημεριών. «Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε προγράμματα εφημεριών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών. Δεν πρόκειται να κάνουμε εφημερίες χωρίς να πληρωνόμαστε» δηλώνουν. Στα περισσότερα νοσοκομεία οι γιατροί μένουν απλήρωτοι για δεδουλευμένες εφημερίες από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ οι γιατροί του Λαϊκού Νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πληρωθεί ούτε τον Απρίλιο του 2009.
Εξαιτίας αυτής της καταστασης, το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ αποφάσισε για το Μάρτιο να καταρτίσει προγράμματα εφημεριών με τέσσερις εφημερίες για κάθε γιατρό. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται από την κλαδική συμφωνία που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η συμφωνία, βέβαια, προϋπέθετε να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις γιατρών, ώστε οι λιγότερες εφημερίες να μην προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων. Μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες προσλήψεων.
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα γιατροί μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι έχουν συμπληρώσει τις μηνιαίες εφημερίες τους. Οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας έχουν καταρτίσει πρόγραμμα εφημεριών μέχρι τη Δευτέρα τις 15 Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει ότι από τις 16 και μετά το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να εφημερεύσει.
Από την προηγούμενη εβδομάδα, οι γιατροί του νοσοκομείου Χαλκιδικής έχουν ειδοποιήσει τη διοίκηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εκκένωση του νοσοκομείου, καθώς έχουν συμπληρώσει τις εφημερίες τους. Η διοίκηση τους έδωσε εντολή να εφημερεύσουν για όσο χρειάζεται.
Αντίστοιχα, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαϊας, σε έγγραφό της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας αναφέρει: «Τα προγράμματα του μηνός Μαρτίου εξαντλούνται εντός των ημερών. Παρακαλούμε να επιληφθείτε της εκκένωσης των κλινικών από ασθενείς και της μεταφοράς τους σε κλινικές άλλων νοσοκομείων».
Στο πρόβλημα των εφημεριών θα προστεθούν αυτή την εβδομάδα και οι μαζικές επισχέσεις εργασίας. Από τις 16 Μαρτίου και επ' αόριστον, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί της Αττικής θα απέχουν από τα τακτικά τους καθήκοντα. Το ίδιο θα κάνουν και οι γιατροί σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, ζητώντας άμεσες προσλήψεις γιατρών και τήρηση της κλαδικής συμφωνίας.