Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΓΣΕΕ


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την εκλογή της νέας 45μελούς διοίκησης της ΓΣΕΕ και των οργάνων της ολοκληρώνεται το 34ο συνέδριο της Συνομοσπονδίας στη Χαλκιδική. Η ΠΑΣΚΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, αυξάνοντας κατά μία τις έδρες της στη διοίκηση.
Ψήφισαν συνολικά 480 σύνεδροι. Η ΠΑΣΚΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη αυξάνοντας, κατά μία, τις έδρες της στη διοίκηση. Μια έδρα έχασε η ΔΑΚΕ, ενώ σταθερές διατηρήθηκαν οι έδρες των ........
συνδικαλιστικών παρατάξεων της αριστεράς. Ειδικότερα, η ΠΑΣΚΕ απέσπασε 230 ψήφους (ποσοστό 48,2 % ) και καταλαμβάνει 22 έδρες, η ΔΑΚΕ 118 ψήφους (24,69 %) και 11 έδρες, η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 100 ψήφους (20,92%) και 9 έδρες και η Αυτόνομη Παρέμβαση 29 ψήφους (6,08%) και 3 έδρες. Μία ψήφο έλαβε η παράταξη «Παρεμβάσεις». Στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΚΕ καταλαμβάνει 12 έδρες, η ΔΑΚΕ 6, η ΔΑΣ 5, και η ΑΠ 2 έδρες.
Στην Ελεγκτική Επιτροπή, από την ΠΑΣΚΕ εκλέχθηκαν 8 εκπρόσωποι, από τη ΔΑΚΕ 4 και από τη ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 3.
Στην απερχόμενη διοίκηση της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 33ου συνεδρίου το 2007, η ΠΑΣΚΕ κατείχε 21 έδρες (45,9%), η ΔΑΚΕ 12 (26,96), η ΔΑΣ(ΠΑΜΕ) 9 έδρες (20,92) και η Αυτόνομη Παρέμβαση 3 έδρες (6,23).

Στο ψήφισμα του Συνεδρίου της η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:
«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας γιατί:
- Τα «θέλω» και οι απαιτήσεις των αγορών δεν μπορεί να γίνονται κυβερνητική πολιτική δεν τ' αντέχει η κοινωνία, δεν είναι λύση για την πραγματική οικονομία.
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι η Ένωση Τραπεζιτών, η φωνή των χρηματιστών και ο «τροχονόμος» των αγορών. Οφείλει να είναι Ένωση Πολιτών, αλληλεγγύης, συνοχής και θωράκισης των χωρών, απ' τα κερδοσκοπικά τρωκτικά.
- Η ανάπτυξη, η διεύρυνση της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας, είναι η μόνη και ισχυρή προϋπόθεση εξόδου από την κρίση, την ανέχεια και την περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας μας.
- Ο εποπτικός και ρυθμιστικός ρόλος του κράτους είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίος και απαραίτητος για την επιβολή κανόνων και μέτρων κοινωνικής πολιτικής.
- Όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι μπορούμε μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και να ακυρώσουμε τις νεοφιλελεύθερες συνταγές, τις άδικες και αδιέξοδες πολιτικές.
- Τα «θέλω» και οι ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών είναι πιο ισχυρές από αυτές των κερδοσκόπων και των τραπεζιτών.
Απαιτούμε: μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, πάταξη της παραοικονομίας, της φοροκλοπής, της εισφοροδιαφυγής.
Διεκδικούμε - Απαιτούμε: 
- Να αποκρουσθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που διευρύνουν την ύφεση, την ανεργία, την φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες.
- Να εφαρμοσθεί ένα διαφορετικό μίγμα οικονομικής πολιτικής το οποίο θα ενισχύει τα εισοδήματα και την πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την δίκαιη αναδιανομή των φορολογικών βαρών, μια πολιτική που θα σέβεται τα οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και θα αντιμετωπίζει την κρίση με όρους κοινωνίας.
- Να παγώσουν οι απολύσεις, να μειωθεί η ανεργία να αυξηθεί η απασχόληση να διπλασιαστεί η αποζημίωση των απολύσεων η οποία πρέπει να είναι αφορολόγητη.
- Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, ημερομισθίων, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων, με υπογραφή μιας ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ.
- Να αυξηθεί στο 80% το επίδομα ανεργίας και να διευρυνθεί ο χρόνος χορήγησης του.
- Να απορριφθούν οι συνταγές της λιτότητας, της περικοπής, των εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, να βελτιωθεί το βιοτικό και κοινωνικό επίπεδο των εργαζομένων, να προωθηθεί η αναγκαία σύγκλιση μισθών με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Να καταργηθούν οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας και οι εργολαβίες, ώστε να τεθεί τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα στη βάρβαρη εκμετάλλευση των εργαζομένων.
- Σταθερή δουλειά, με πλήρες ωράριο, αμοιβή και ασφάλιση για όλους για να εξασφαλισθεί ένα δίκαιο και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης αλλά και για να ενισχυθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
- Να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες, οι φοροφυγάδες, οι φοροκλέπτες, οι «αεριτζήδες», οι εξωχώριες εταιρείες (off-shore).
- Να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να μη μειωθούν οι συντάξεις γιατί δεν δίνουν καμία λύση στη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Να θεσπιστούν νέοι πόροι ενίσχυσης και χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος σύμφωνα με τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, να εισπραχθούν τα βεβαιωμένα και καταλογισθέντα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων.
- Κατοχύρωση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
- Δίκαιο φορολογικό σύστημα - κοινωνική δικαιοσύνη καμμιά εξαίρεση εισοδήματος από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχεται.
- Να ενισχυθούν οι δαπάνες για την Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια και γενικά ο ρόλος του κοινωνικού κράτους.
- Να αποκτήσει παρεμβατικό, ρυθμιστικό και ουσιαστικό ρόλο το κράτος και η κυβέρνηση στο τραπεζικό - χρηματοοικονομικό σύστημα και τον έλεγχο στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις του δημοσίου.
- Να επιβάλουμε τη δίκαιη διανομή και αναδιανομή των Φορολογικών βαρών υπέρ των ασθενέστερων και οικονομικά αδύνατων.
- Το πρόγραμμα «Σταθερότητας και Ανάπτυξης» είναι αναγκαίο να μετατραπεί σε πρόγραμμα Ανάπτυξης - Απασχόλησης.