Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Στροφή για το ΔΝΤ


Τη λύση του δανεισμού από τις αγορές 
προκρίνει το οικονομικό επιτελείο
Η προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απομακρύνεται από τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που προκρίνει πλέον τη λύση της απευθείας προσφυγής στις αγορές για δανεισμό όταν προκύψει η ανάγκη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η στροφή αυτή σημειώνεται ενώ πλησιάζει η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της 25ης Μαρτίου, ενόψει της οποίας κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις.
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου τηλεφώνησε στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν την υπόθεση στήριξης της Ελλάδας και να ........
βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να προστατεύσει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, όπως προβλέπουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου.
Νωρίτερα, η Ανγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή δεν έχει ανάγκη από χρήματα. Γι' αυτό το λόγο θα συμβούλευα να μην δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη Σύνοδο της Πέμπτης. Η βοήθεια δεν θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης την Πέμπτη».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λύσει άμεσα το πολιτικό πρόβλημα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γερμανία θα κάνει μια «εποικοδομητική συνεισφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης».
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ύστερα και από την έκκληση Μπαρόζο είναι δύσκολο να μην υπάρξει κάποια σχετική απόφαση στη σύνοδο. Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα αφορά τη συγκρότηση μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, ο οποίος όμως θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής εκ μέρους της, ενώ θα απαγορεύεται η χρήση του σε αντίθετη περίπτωση, έτσι ώστε να ικανοποιείται η απαίτηση Μέρκελ.
Η απόφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, θα αναθέτει πιθανότατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαμορφώσει τις λεπτομέρειες του μηχανισμού ο οποίος θα βασίζεται στον διμερή δανεισμό της Ελλάδας από τις χώρες της ευρωζώνης με συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι επίσης πιθανό να αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εφ' όσον χρειασθεί. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ακόμη και μια τέτοια απόφαση μπορεί να λειτουργήσει θετικά, να σταματήσει την ανασφάλεια και να βοηθήσει στην υποχώρηση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου, όταν έρθει η ώρα θα προσφύγει στις αγορές και όχι στο ΔΝΤ, το οποίο παραμένει στην ατζέντα της μόνο ως λύση έσχατης ανάγκης. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι αν και συνολικά οι δανειακές ανάγκες του διμήνου Απριλίου - Μαΐου φτάνουν τα 22 δισ., στην πράξη δεν θα χρειασθούν τόσο πολλά, γιατί ήδη το Δημόσιο έχει κάποια ρευστότητα και μπορεί να καλύψει μέρος αυτών των υποχρεώσεων χωρίς να προσφύγει σε δανεισμό.
Η πρώτη δόση δανείου τοποθετείται προς τα τέλη Απριλίου, οπότε υπάρχει κάποιος χρόνος για να υποχωρήσουν τα spreads, μετά την αναστάτωση του τελευταίου πενθημέρου που προκάλεσε την άνοδό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άνοδος των επιτοκίων ανησυχεί την κυβέρνηση όχι μόνο λόγω των επιπτώσεών της στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου, αλλά και των ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης το τελευταίο διάστημα.
Βενιζέλος: Να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στα Νέα, δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο πως «πρέπει να σταματήσει αμέσως» η συζήτηση για προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας για να βγούμε από την κρίση».
«Η τροπή που παίρνει η συζήτηση για την Ελλάδα θέτει το ερώτημα τι έχει πιο μεγάλο κόστος: ο δανεισμός για ένα διάστημα με παράλογα και κερδοσκοπικά επιτόκια, η προσφυγή στο ΔΝΤ με τα πρακτικά μέτρα και τους συμβολισμούς που αυτή συνεπάγεται ή η αλλαγή των κανόνων της ευρωζώνης, με στόχο να υπάρξει όχι ένας μηχανισμός στήριξης και αλληλεγγύης, όπως πρέπει, αλλά σκληρότερη επιτήρηση και τελικά ακόμη και αποβολή μέλους, κάτι που είναι αδιανόητο» αναφέρει.