Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Greenpeace


ΚΑΛΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;
    Για μια ακόμη φορά ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει ως νομοθετικό έργο απλή μετάφραση Κοινοτικής Οδηγίας.     Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την ενεργειακή απόδοση, προκειμένου να εναρμονιστεί η εθνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή.[2] Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρουσίασε ως νομοσχέδιο μία απλή μετάφραση της Κοινοτικής Οδηγίας, χωρίς να καθορίζει πραγματικά μέτρα και πολιτικές που θα........
βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση. Το ίδιο κείμενο μάλιστα είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την προηγούμενη κυβέρνηση.   
   
Η εφαρμογή της Οδηγίας 2006/32/ΕΚ είναι καθοριστική για την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική κατανάλωση κατά 9% ως το 2016, όπως προβλέπεται από τις κοινοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας. Δυστυχώς όμως, πολλές από τις κρίσιμες διατάξεις που προβλέπονται στην Οδηγία (π.χ. τα χρηματοοικονομικά μέσα για την επίτευξη των στόχων ή οι όροι λειτουργίας των εταιριών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών) μετατίθενται σε μελλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ ή σε μελλοντικές ΚΥΑ.     ‘Η μόνη λογική εξήγηση για το κείμενο που παρουσιάστηκε είναι ότι οι υπηρεσιακοί του ΥΠΕΚΑ χρειάστηκαν 5 μήνες για να αναδιατυπώσουν ένα νόμο-βιτρίνα που ήταν έτοιμος από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση είχε κινηθεί πιο γρήγορα, σήμερα θα είχαμε σε ισχύ έναν νόμο με ουσιαστικό περιεχόμενο’, τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. ‘Το λιγότερο που περιμένουμε πλέον από την κυβέρνηση είναι να παράγει πραγματικό νομοθετικό έργο μέσα στις προθεσμίες που η ίδια έθεσε με αυτό το σχέδιο νόμου’.