Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010


"Δημιουργία σύγχρονης
δασικής υπηρεσίας"
   "Η δημιουργία μίας σύγχρονης δασικής υπηρεσίας που να μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία και διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας μας, με πρώτο βήμα την αποτελεσματική ενσωμάτωση της Δασικής Υπηρεσίας στο "φυσικό της σπίτι, δηλαδή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι προτεραιότητα του υπουργείου μας", όπως τόνισε στο πλαίσιο εκδήλωσης του WWF Hellas η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη.
   
Στις ανειλημμένες και σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρθηκε η κ. Μπιρμπίλη, υπογραμμίζοντας την έμφαση που δίνεται στην προώθηση της διαδικασίας κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών και στο .........
"ξεκαθάρισμα" του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου από τα δεκάδες παραθυράκια που συντηρούν την καταστροφική εκμετάλλευση των δασών.
    Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι το υπουργείο ΠΕΚΑ θα εγκαινιάσει πιλοτικά πολυθεματικό πρόγραμμα που αφορά στο σχεδιασμό, συντονισμό και υλοποίηση δράσεων για την προστασία των Δασών, με τη συμμετοχή και τη συμβολή οργανωμένων ομάδων εθελοντών και μεμονωμένων πολιτών.     Στα σχέδια του υπουργείου ΠΕΚΑ περιλαμβάνεται, επίσης, η ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας με το αναγκαίο προσωπικό, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των σύγχρονων τεχνολογιών και την αναθεώρηση του τρόπου διαχείρισης των δασών μας, μέσα από μέτρα όπως η αναθεώρηση των προδιαγραφών των διαχειριστικών σχεδίων, όπως υπογράμμισε η κ. Μπιρμπίλη.    Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι θα οριστεί σύντομα στο ΥΠΕΚΑ Ειδικός Γραμματέα Δασών, με αντικείμενο τη διαμόρφωση και άσκηση μιας σύγχρονης και πραγματικά αποτελεσματικής δασικής πολιτικής και τον πιο ολοκληρωμένο συντονισμό του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας.     Είπε, επίσης, ότι ξεκινά πρόγραμμα πρόγραμμα για τη διαμόρφωση σχεδίων και στρατηγικών προσαρμογής των δασών στην κλιματική αλλαγή, με πιλοτική εφαρμογή σε τέσσερα δάση στην Αττική, τη Λακωνία, τα Τρίκαλα και την Πιερία.     Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του ΥΠΕΚΑ με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και κάλεσε, τέλος, τους πολίτες να συμμετάσχουν "στη μεγάλη προσπάθεια αναδάσωσης του ΥΠΕΚΑ, την 21η Μαρτίου, φυτεύοντας 10.000 φυτά στην Πεντέλη και γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας".