Τρίτη 27 Απριλίου 2010

«Κρίσιμη η 19η Μαΐου»

Αποτρεπτικές οι συνθήκες για δανεισμό
από τις αγορές, δήλωσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου

 Με τα spread των ελληνικών ομολόγων να εκτινάσσονται σε νέα ιστορικά υψηλά, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές για να δανειστεί, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα ότι ο μηχανισμός στήριξης πρέπει να είναι έτοιμος στην «κρίσιμη για την Ελλάδα» ημερομηνία της 19ης Μαΐου.
Μιλώντας τη Δευτέρα στη Βουλή, όπου ενημέρωσε τις επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Εμπορίου της Βουλής για την......
 ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τη 19η Μαΐου «κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα» καθώς -όπως είπε- λήγει ομόλογο ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ.
«Μέχρι τότε οι δανειακές μας ανάγκες είναι εξασφαλισμένες. Οι συνθήκες στην αγορά είναι σήμερα απολύτως αποτρεπτικές για νέα έξοδο για νέο δανεισμό» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «πράξη ανάγκης, πράξη ευθύνης την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης» γιατί, όπως ανέφερε, η κατάσταση στην Ελλάδα, με την αντιμετώπιση που είχε από τις διεθνείς αγορές, είχε φτάσει σε οριακό σημείο. «Το πρόγραμμα σταθερότητας θα γίνει πράξη. Χρειάζεται όμως χρόνος. Είναι δυστυχώς κάτι δεν μας δίνουν οι αγορές γιατί φοβούνται. Ακόμα δεν μας πιστεύουν. Εμείς όμως δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε διαπιστώσεις αλλά να ορίζουμε τα προβλήματα και να δίνουμε λύσεις. Μία από αυτές είναι να πείσουμε ότι αυτή η χώρα δεν είναι διεθνής απατεώνας, ούτε θέλει να ζει σε βάρος άλλων. Επιλέξαμε επιθετικό πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής, χρειαζόμαστε χρόνο» είπε.
Συμπλήρωσε δε ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα συνδυάζεται με ένα τριετές πρόγραμμα που θα έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».


Νέο τριετές πρόγραμμα
Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να φέρει στη Βουλή το νέο πρόγραμμα που καταρτίζει η κυβέρνηση με τα μέτρα για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.
«Το τριετές πρόγραμμα που εκπονείται δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αυτό που μας ζητείται είναι το χρονοδιάγραμμα και η εξειδίκευση των διαρθρωτικών αλλαγών», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Δεν ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις με κόλλα λευκή. Το ζητούμενο είναι η περαιτέρω εξειδίκευση των στόχων για την ανάπτυξη και την μείωση του δημόσιου ελλείμματος στην επόμενη τριετία και στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Ακούγονται πολλά για το ΔΝΤ. Το μέγεθος των δανειακών αναγκών καθιστούσαν επιτακτική τη λύση στήριξης. Εξαρχής δεν αποκλείσαμε τίποτα. Παλέψαμε με σθένος να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το πετύχαμε παρά το θεσμικό κενό που υπήρχε. Το ΔΝΤ που συμμετέχει και με πόρους και με την τεχνογνωσία του, προσθέτει αξιοπιστία στο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και συμφωνήσαμε ότι θα επιτευχθεί πάνω σε ένα κοινό πλαίσιο με την ΕΕ. Βρισκόμαστε στην εξειδίκευση αυτού του προγράμματος.
»Διαπραγματευόμαστε το πλέγμα των διαρθρωτικών αλλαγών για τη μείωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσπάθειες για να έχουμε ένα βιώσιμο ρεαλιστικό πρόγραμμα, που στο τέλος του η χώρα θα έχει και δημοσιονομική εξυγίανση και μια οικονομία πιο ανταγωνιστική. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας, χωρίς να ρίχνουμε όμως το βάρος της αναπροσαρμογής στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα» συμπλήρωσε.


Διαμάχη με την αντιπολίτευση
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε όλες τις παρατάξεις να «μην κρυφτούν πίσω από συνθήματα και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, γιατί η χώρα έχει ανάγκη, όχι απλώς από ένα σοβαρό Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά έχει ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές». «Είναι απολύτως ανεύθυνο να θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα της χώρας χωρίς να αλλάξουμε τίποτα», κατέληξε.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, υποστήριξε ότι άλλος ψηφίστηκε και άλλος κυβερνά τη χώρα από την Παρασκευή, και αυτό, όπως είπε, είναι το ΔΝΤ, απέναντι στις αποφάσεις του οποίου δεν έχουμε κανενός είδους άμυνα. Ακόμα, ανέφερε ότι η ΝΔ είχε φέρει τη χώρα στο ναδίρ, ενώ απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ απειρία και παλινωδίες και το κατηγόρησε ότι έβαλε στη χώρα τρεις θηλιές ενώ θα μπορούσε να βάλει μόνο μία, αυτή του ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία δημοκρατική νομιμοποίηση που έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ, ενώ κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίσει αν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» ή αν συμφωνεί με την εξαιρετικά επικίνδυνη αντίληψη, όπως είπε, του Θεόδωρου Πάγκαλου. «Απαντήστε αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές σε αυτό το Διευθυντήριο που του παραχωρείτε μέρος της εθνικής κυριαρχίας της χώρας», είπε.
«Οι κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση είναι πολύ απλές. Και είναι να διαφυλάξουμε με συγκεκριμένες πολιτικές, τα συμφέροντα της χώρας και το λαϊκό εισόδημα. Και αυτά δεν τα διαφυλάσσεις με κορώνες. Και εγώ διαφωνώ με το ΔΝΤ, συζητώ όμως μαζί τους», αντέτεινε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το ΔΝΤ «αποκούμπι» και επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις επικρίσεις του, τονίζοντας ότι αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν είπε προεκλογικά την αλήθεια στον ελληνικό λαό και δεν πήρε λαϊκή εντολή για να κάνει αυτά που κάνει σήμερα. Ακόμα υποστήριξε ότι η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που κατάστρεψε ουσιαστικά την οικονομία της χώρας, με την κοινωνική πολιτική που έκανε στη δεκαετία του 1980. «Κοινωνική πολιτική με δανεικά είναι πολιτική απάτης, γιατί αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε «για ψευδεπίγραφη αντιπαλότητα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», ενώ υποστήριξε ότι, δεν υπάρχει κρίση δανεισμού αλλά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Ακόμα, κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για στοιχεία υπερβολής με στόχο να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να δεχτούν τα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν.