Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Δ.Α.Κ.Ε

Δ.Α.Κ.Ε.
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκίδας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Τρίτη και 13 συνέπεσε (παιχνίδι της τύχης άραγε;) να είναι η ημερομηνία παρουσίασης της εισήγησης του σχεδίου νόμου του Υπ. Παιδείας με τον παραπλανητικό τίτλο: «αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού» και την «καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση».
Από τις 18 σελίδες του η ΔΑΚΕ διαπιστώνει ότι:
Πουθενά δε γίνεται η παραμικρή νύξη για αναγνώριση των......
 τεράστιων ευθυνών της ελληνικής πολιτείας, διαχρονικά, στον τομέα της παιδείας. Κουβέντα για την υποχρηματοδότηση, τις ελλιπείς υλικοτεχνικές υποδομές, τα ανεπαρκή κτήρια, την προχειρότητα κι ανευθυνότητα στην κατάρτιση των αναλυτικών προγραμμάτων τα κακογραμμένα, ερήμην των εκπαιδευτικών, βιβλία. Κουβέντα για τα κενά, την επαίσχυντη χρησιμοποίηση των ωρομισθίων, τους χαμηλούς και τώρα πια πετσοκομμένους μισθούς. Η κ. υπουργός εντοπίζει τα προβλήματα της εκπαίδευσης στους συνήθεις υπόπτους… τους εκπαιδευτικούς
Για το σύστημα διορισμών τονίζεται η από εδώ και έπειτα επιλογή και πρόσληψη των εκπαιδευτικών με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Λέει δηλαδή στον ελληνικό λαό ότι μέχρι τώρα οι εκπαιδευτικοί διορίζονταν αναξιοκρατικά. Συνειδητό και άθλιο ψέμα. Παραπλάνηση της κοινής γνώμης.
Όσο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας, που υποτίθεται ότι τη συζητάμε ενώ ήδη έχει σταλεί η εγκύκλιος περί αυτοαξιολόγησης, τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Δεν αξιολογείται κανένας τομέας ευθύνης της πολιτείας (Χρηματοδότηση, αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, κτήρια, μισθοί…). Την τακτοποίηση του χάους την επωμίζονται οι εκπαιδευτικοί. «Δεσμεύονται για την υλοποίηση προγραμμάτων βελτίωσης» και αναλόγως αξιολογούνται. Η παιδαγωγική διάσταση αναζητείται στο φιλότιμο των απλήρωτων πλην όμως περήφανων εκπαιδευτικών κι έτσι η κυβέρνηση ξεφορτώνεται το βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης.
Όλα αυτά επιγραμματικά και περιληπτικά. Η πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση βρίσκεται στη έκφραση της κας Υπουργού όταν μιλά για τους εκπαιδευτικούς. Απαξίωση και στοχοποίηση.
Μπορεί η κυβέρνηση να μας έχει τσακίσει οικονομικά. Μπορεί η κ. Υπουργός να μας έχει καταντήσει Δον Κιχώτες της εκπαίδευσης που μόνοι παλεύουν για τα παιδιά του ελληνικού λαού και τη δωρεάν μόρφωσή τους. Την αξιοπρέπεια μας, όμως, δεν μπορούν και δεν έχουν το δικαίωμα να τη θίγουν.
Η ΔΑΚΕ δηλώνει ότι:
Το νομοσχέδιο «επιστρέφεται» ως απαράδεκτο!
Από τη ΔΑΚΕ