Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Σε πτωτική τροχιά έχουν εισέλθει οι τιμές των ακινήτων

Το «ξεφούσκωμα» των τιμών στις υπερτιμημένες περιοχές
 μπορεί να φθάσει και το 30% μέχρι το τέλος του 2011

Με ρυθμό 5% στο εξάμηνο υποχωρούν οι τιμές των ακινήτων στην ελληνική αγορά, ενώ μέχρι το τέλος του έτους η πτώση ίσως ανέλθει στο επίπεδο-ρεκόρ του 10% κατά μέσο όρο, καθώς η οικονομική κρίση και η απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν νέα στεγαστικά δάνεια πλήττουν τη ζήτηση.
Όπως επισημαίνεται σε ......, έπειτα από μια παρατεταμένη αποτέλεσμα αναμονή που διήρκεσε επί μία διετία είναι πλέον σαφές ότι οι αντοχές πλήθους κατασκευαστών έχουν εξαντληθεί.
σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα
Γι' αυτό το λόγο, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η πτώση θα ενταθεί κατά το επόμενο διάστημα υπό την πίεση της ύφεσης και της απροθυμίας των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια.
Περισσότερο έχουν μειωθεί οι τιμές στις περιοχές που απευθύνονται σε χαμηλά και μεσαία πορτοφόλια (διαμερίσματα 60-70 τ.μ.) και οι οποίες «δούλευαν» μέχρι πρότινος αποκλειστικά με δάνεια, όπως τα Εξάρχεια και η Πατησίων στο κέντρο, η Νέα Φιλαδέλφεια, το Ηράκλειο και η Νέα Ιωνία στα βόρεια, η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, η Ελευσίνα, το Περιστέρι, το Αιγάλεω στα δυτικά και ο Πειραιάς στα νότια.
Τα τηλέφωνα των κατασκευαστών αυτών δεν χτυπούν πια τώρα που η τραπεζική στρόφιγγα έχει κλείσει, γι' αυτό και έχουν μειώσει τις τιμές 20%-25% έναντι της προηγούμενης διετίας. Δεδομένου πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι φειδωλές στην εκταμίευση δανείων τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, είναι ορατός ο κίνδυνος για τους μικρομεσαίους αυτούς κατασκευαστές να εξαφανιστούν από την αγορά.
Μπορεί τα λιγοστά διαμερίσματα που πωλούνται να είναι τα πολύ χαμηλού κόστους, δεδομένου όμως ότι οι αντοχές του κλάδου εξαντλούνται είναι θέμα χρόνου να πέσουν οι τιμές και στα ακριβότερα ακίνητα.
Σύμφωνα με ένα ακραίο σενάριο, το «ξεφούσκωμα» των τιμών για μια σειρά από υπερτιμημένες περιοχές μπορεί να φθάσει και το 30% μέχρι το τέλος του 2011, αφού, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα μερίδας κατασκευαστών, όλο και περισσότεροι πιέζονται για να εξυπηρετήσουν δάνεια και υποχρεώσεις τους.

«Για να επιστρέψουν στα μεσιτικά γραφεία οι αγοραστές, θα πρέπει να πέσουν οι τιμές κατά 20%», είναι η φράση που ακούγεται από τους ειδικούς, πόσω μάλλον όταν τα διαθέσιμα σπίτια είναι πολύ περισσότερα από όσα είναι δυνατόν να απορροφηθούν σε βάθος διετίας.
Για την ώρα, τα παζάρια σχετικά με τις τιμές των ελάχιστων ακινήτων που πωλούνται «δίνουν και παίρνουν», ειδικά όταν ο ενδιαφερόμενος έχει τμήμα του ποσού σε ρευστό, ενώ πτώση καταγράφεται και στις ονομαστικές τιμές.
Περιπτώσεις κατασκευαστών που για να πωλήσουν κάποια διαμερίσματα από το αδιάθετο στοκ τους χρειάσθηκε να ρίξουν την τιμή έως και 30% έναντι εκείνης που ζητούσαν πριν από ενάμιση χρόνο, ακούγονται όλο και συχνότερα.
Εξάλλου τα νέα φορολογικά μέτρα, με τη μείωση του αφορολογήτου για την αγορά πρώτης κατοικίας και την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στη θέση του ΕΤΑΚ, δημιουργούν συνθήκες επιπλέον μείωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος και άρα των ζητούμενων τιμών.