Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΚΕΔΚΕ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΔΣ ΚΕΔΚΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ


Το μη οριστικοποιημένο προσχέδιο νόμου για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» συζήτησε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι αιρετοί έθεσαν τις «κόκκινες γραμμές» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ κωδικοποίησαν βασικά σημεία του προσχεδίου, για τα οποία ζητούν να γίνει περαιτέρω διαβούλευση.
Όλες οι παρατηρήσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ θα κατατεθούν αύριο στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με επιστολή που θα αποστείλει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, όπου μεταξύ των άλλων αναμένεται να ......
ζητήσει από τον υπουργό κ. Γ. Ραγκούση, πρώτον, η δημοσιοποίηση του χωροταξικού να γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Δεύτερον, να τηρηθούν οι δικές του δεσμεύσεις, ότι δηλαδή θα τηρηθούν ενιαία κριτήρια για τη χωροθέτηση των νέων δήμων και ότι δεν θα διαμορφωθούν δήμοι «τέρατα».
Τρίτον, ότι θα προχωρήσει άμεσα η κοστολόγηση των μεταφερόμενων στους νέους ΟΤΑ αρμοδιοτήτων.
Η οριστική τοποθέτηση της ΚΕΔΚΕ επί του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει μετά την δημοσιοποίηση του χωροταξικού του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και πάντως κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που θα γίνει στις 3 Μαΐου στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους κωδικοποίησε ως εξής τη συζήτηση.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αν το συγκεκριμένο κείμενο που ήρθε, ήταν το τελικό σχέδιο νόμου σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.
Επειδή όμως είναι προσχέδιο και άρα είναι κείμενο προς διαβούλευση, όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. υπουργός, εμείς σήμερα το επεξεργαζόμαστε και έχουμε επιλέξει δύο επίπεδα παρατηρήσεων: παρατηρήσεις, οι οποίες αγγίζουν την «κόκκινη γραμμή» και παρατηρήσεις, τις οποίες δεχόμαστε να διαβουλευτούμε.
Στην πρώτη περίπτωση ή γίνονται δεκτές ως έχουν, ή, αν δε γίνουν αποδεκτές, θα είμαστε απέναντι. Οι άλλες θα είναι προς διαβούλευση.
Ποιες είναι λοιπόν για μας οι κόκκινες γραμμές;
Οι κόκκινες γραμμές είναι πρώτον, στο θρυλούμενο χωροταξικό, όταν παρουσιαστεί, να ισχύσουν οι δύο βασικές προϋποθέσεις που ο ίδιος ο υπουργός έχει θέσει. Δηλαδή, να τηρηθούν τα ενιαία κριτήρια και να μην προκύψουν δήμοι «τέρατα».
Σε ό,τι αφορά το κείμενο που μας ήρθε, οι παρατηρήσεις μας αφορούν πρώτον, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, διότι έχουν μεταφερθεί πολλές και σε πολλές υπάρχει σύγχυση ή αλληλοεπικάλυψη. Κυρίως όμως οι παρατηρήσεις μας αφορούν την κοστολόγησή τους και κατ΄ επέκταση τα νέα οικονομικά των ΟΤΑ.
Εμείς δε δεχόμαστε η συνολική κοστολόγηση να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί στο τέλος Οκτωβρίου, διότι τότε θα είναι πάρα πολύ αργά για τους νέους ΟΤΑ.
Τρίτη «κόκκινη γραμμή», αφορά ορισμένες θεσμικές αλλαγές, οι οποίες μπήκαν και οι οποίες ποτέ δεν είχαν ζητηθεί, ούτε από εμάς, ούτε από κανέναν άλλο φορέα που εγώ γνωρίζω. Παραδείγματος χάριν η διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Η ρύθμιση που προβλέπεται θεωρείται απαράδεκτη. Δεν τη δεχόμαστε και είναι ομόφωνες αυτές οι τοποθετήσεις που σας λέω.
Υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα που είναι δευτερεύοντα και για τα οποία θα στείλουμε τις παρατηρήσεις μας και θα κάνουμε το διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Και βεβαίως δε δεχόμεθα, για να μη νομίζετε ότι δε θέλω να το πω, το επαγγελματικό ασυμβίβαστο στους δημάρχους. Εάν αυτό επικρατήσει, υπενθυμίζω ότι καταργήθηκε ως αποτυχημένος θεσμός στους βουλευτές, υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι μόνο συνταξιούχοι.