Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Έρευνες από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Προβληματισμός για τo ρόλο των υπαλλήλων security
κατά τα επεισόδια στα γήπεδα
Επεισόδια, προσαγωγές, συλλήψεις και τραυματισμοί αστυνομικών στον τελικό (24/4/2010)
Σημαντικό θέμα σχετικά το ρόλο που παίζουν ορισμένοι υπάλληλοι εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security) στα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά ποδοσφαιρικά γήπεδα έχει προκύψει μετά τη σύλληψη 15 εξ αυτών κατά τη ....
διάρκεια του τελικού του Κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού και Αρη στο ΟΑΚΑ.
Τα τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν κάποιους που φορούσαν ειδικά φωσφοριζέ γιλέκα με την ένδειξη security να τρέχουν προς την κερκίδα όπου βρίσκονταν οπαδοί του Άρη και να πετούν διάφορα αντικείμενα ενώ κάποιος χρησιμοποιούσε ως «όπλο» τη ζώνη από το παντελόνι του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής το απόγευμα του Σαββάτου συνελήφθησαν 12 άτομα που είχαν στην κατοχή τους κροτίδες, βεγγαλικά, φωτοβολίδες, συσκευή λέιζερ και άλλοι έξι επειδή επιχείρησαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς να έχουν εισιτήριο. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι συλληφθέντες είναι από 16 έως 35 ετών.
Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συνελήφθη ο υπεύθυνος ιδιωτικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security), η οποία μαζί με άλλες εταιρείες είχε αναλάβει με σύμβαση, ως υπεργολάβος, την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας για τις ανάγκες του αγώνα, να απασχολεί προσωπικό χωρίς την απαραίτητη άδεια εργασίας προσωπικού ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες η σύμβαση είχε υπογραφεί μεταξύ της εταιρείας και της ΕΠΟ.
Επιπλέον προσήχθησαν 40 εργαζόμενοι σε εταιρείες security, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι 15, οι οποίοι εργάζονται σε έξι συνολικά αντίστοιχες επιχειρήσεις, διότι δεν είχαν την σχετική άδεια εργασίας.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν πως οι υπάλληλοι τέτοιων εταιρειών δεν υπόκεινται στον εξονυχιστικό έλεγχο που γίνεται στους οπαδούς και δεν αποκλείεται κάποιοι να τους χρησιμοποιούν ως μεταφορείς βεγγαλικών, φωτοβολίδων και άλλων αντικειμένων στις κερκίδες.
Ακόμη κατά την διάρκεια των ελέγχων που έκαναν αστυνομικοί εντός και γύρω από το ΟΑΚΑ προσήχθησαν 55 άτομα τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα, διότι δεν διαπιστώθηκε η συμμετοχή τους σε κάποια αξιόποινη πράξη.
Οι άντρες της ΕΛΑΣ συνολικά κατέσχεσαν 654 κροτίδες, βεγγαλικά, καπνογόνα, καθώς και μια συσκευή λέιζερ.
Κατά την διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν έξω από τις θύρες όπου βρίσκονταν οπαδοί του Παναθηναϊκού από ρίψεις βεγγαλικών, φωτοβολίδων και άλλων αντικειμένων τραυματίστηκαν 18 αστυνομικοί, έξι εκ των οποίων χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι οπαδοί επιχείρησαν να διασπάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις, με σκοπό να διευκολύνουν την είσοδο ατόμων χωρίς εισιτήριο στον αγώνα και παράλληλα να συμπλακούν μεταξύ τους.
Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής.