Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Συνιστούν άμεση προσφυγή στη βοήθεια

Έφτασε η ώρα για την ενεργοποίηση 
του μηχανισμού στήριξης, λέει η Fitch
Έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να ενεργοποιήσει το σχέδιο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, είπε την Πέμπτη στο Reuters αναλυτής της Fitch Ratings, τονίζοντας ότι το άλμα των spreads και η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το «δίχτυ ασφαλείας» σημαίνει ότι η ενεργοποίηση δεν θα πρέπει να καθυστερήσει.
«Εξαρτάται πλέον από την ελληνική κυβέρνηση να πάει δημόσια στην ΕΕ και το ΔΝΤ και να ζητήσει τα κεφάλαια και τη στήριξη, δεν νομίζω ότι το θέμα μπορεί να καθυστερήσει για πολύ», είπε ο Κρις Πράις, επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα.
Ο αναλυτής της Fitch εκτιμά ότι έχει έρθει η ώρα για την Ελλάδα να ζητήσει από την......

ΕΕ και το ΔΝΤ να ενεργοποιήσουν το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε τον προηγούμενο μήνα, «επειδή τα spreads ενισχύονται, επειδή, παρά τα όσα έχει κάνει η ΕΕ και η ευρωζώνη, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ακόμη έλλειψη σαφήνειας (και) σύγχυση για το τι σκοπεύουν να κάνουν, πότε σκοπεύουν να το κάνουν και τι (κεφάλαια) θα αφορά αυτό».
«Είναι καιρός η ευρωζώνη και η Ελλάδα να αναγνωρίσουν πλήρως την έκταση των προβλημάτων τους», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι η Fitch αξιολογεί με «BBB+» την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής, είπε ότι «προς το παρόν», δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό.
«Διαψεύδουμε κατηγοματικά ότι υπάρχει πρόβλημα αναχρηματοδότησης χρέους. Ο δανεισμός μας είναι άκρως εγγυημένος», τόνισε και ερωτηθείς για την πιθανή χρήση του μηχανισμού στήριξης είπε:
«Εμείς δεν πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να ενεργoποιήσουμε τον μηχανισμό βοήθειας. Προς το παρόν, δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πήρε τις αποφάσεις, έχει τρόπους για να προσδιορίσει τους όρους δανεισμού οποιαδήποτε στιγμή (μέσω του μηχανισμού. Το δίχτυ ασφαλείας υπάρχει για να εγγυάται ότι δεν είμαστε μόνοι μας, όταν χρειαστεί».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει υποθετικά σενάρια και ανυπόστατες φήμες», επανέλαβε από τις Βρυξέλλες, ο Ολιβιέ Μπαϊγί, εκπρόσωπος της Επιτροπής, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Ο κ. Μπαιγί είπε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.
Σημείωσε, ακόμη, ότι «αν και όταν υποβληθεί αίτημα ενεργοποίησης, θα υπάρξει αξιολόγηση από την Επιτροπή και την ΕΚΤ, όπως προβλέπεται από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου». Τέλος, τόνισε ότι οι αγορές είναι αυτές που αντιδρούν στις φήμες και τα σενάρια και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.