Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ζητούν τα πρακτικά

Ένταση στην Εξεταστική για τη Siemens
με αφορμή την απόφαση για Ζαγοριανό

Ένταση προκλήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση Siemens από την πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αποστείλει στην Επιτροπή αντίγραφο των πρακτικών των συνεδριάσεων του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και της Ολομελείας του Αρείου Πάγου και των αντίστοιχων αποφάσεων με τις οποίες απορρίφθηκε το αίτημα του .....
υπουργού Δικαιοσύνης να τεθεί σε προσωρινή αργία ο διωκόμενος ποινικά και πειθαρχικά ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός.
Στο έγγραφο, που υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, ζητείται η αποστολή των πρακτικών «προκειμένου να αξιολογηθούν και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συγκάλυψης ευθυνών κάθε εμπλεκομένου υπαίτιου από πράξεις ή παραλείψεις των δικαστικών λειτουργών που χειρίζονταν τη συγκεκριμένη υπόθεση».
Η απόφαση ελήφθη στην αρχή της συνεδρίασης και ενώ δεν είχαν προσέλθει ακόμη οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με τη γνωστοποίηση της απόφασης εκφράστηκε εντονότατη διαμαρτυρία από τον κ. Π.Καμμένο, ενώ στη συνέχεια προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες το μέλος της επιτροπής, βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράντζης, αλλά και ο γραμματέας της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Τασούλας έκαναν λόγο για «απαράδεκτη και αντισυνταγματική κίνηση, αφού δεν νοείται να ελέγξει η εξεταστική επιτροπή τις δικαστικές αποφάσεις». «Πρόκειται για συνταγματικό πραξικόπημα. Ας είχαν την ευαισθησία να μας περιμένουν τουλάχιστον, είπε ο κ. Νεράντζης.
Κόντρα και στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής
Στην σκιά της αντιπαράθεσης του υπουργού Δικαιοσύνης με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, διεξήχθη σήμερα, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής, για την επί της αρχής επεξεργασία του νομοσχεδίου ενάντια στη διαφθορά στο δημόσιο τομέα και τον επανακαθορισμό των δηλώσεων «πόθεν έσχες». Η αξιωματική αντιπολίτευση, καταφέρθηκε κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, για τις δηλώσεις του σχετικά με τις τοποθετήσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ενάντια στη δίωξη Ζαγοριανού.
«Η πράξις του υπουργού να παρεμβαίνει και να κρίνει μιαν απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου ήταν απαράδεκτη» υποστήριξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σ.Χατζηγάκης. «Βεβαίως και οι κρίνοντες κρίνονται, αλλά ο τελευταίος που θα έπρεπε, θα μπορούσε να κάνει τέτοια παρατήρηση, είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, γιατί έχουμε σύγχυση των δύο λειτουργιών και νόθευση στο πολίτευμα. Επιχειρείται μία ποδηγέτηση της Δικαιοσύνης, ένας τρόπος ελέγχου της ουσίας των αποφάσεων που καλώς ή κακώς, εκδίδει ένα δικαστήριο. Και είδατε πόσο καυστικοί και απόλυτα κάθετοι υπήρξαν οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων» συμπλήρωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
«Τόσο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, όσο και η Ολομέλεια, είναι διοικητικοί σχηματισμοί και όχι όργανα που σχηματίζουν δικανική κρίση και αποφαίνονται» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Αν είναι να κρίνουν επί της ουσίας, τι χρεία να δικάσει ο δικαστής και ο ανακριτής; Ερωτά ο οποιοσδήποτε πολίτης: Ένας δικαστής που κατηγορείται για βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα και ποινική κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, θα είναι πάνω στην έδρα και θα δικάζει κάποιον για κλοπή; Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε ούτε μία εξαίρεση, δικαστικός λειτουργός που κατηγορείτο για ποινική κατηγορία και πειθαρχική κατηγορία ταυτόχρονα, να μένει στη θέση του».