Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ.

Με επιστολή του προς τους Δημάρχους όλης της Ελλάδας, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης καλεί τους συναδέλφους του σε συγκέντρωση την Πέμπτη 26 Μαΐου 2010, στις 10.00 π.μ., έξω από την Βουλή, για να μην ψηφιστεί το άρθρο 16 του Προγράμματος "Καλλικράτης" που αφορά το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των δημάρχων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πατούλης αφού τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας "μεταρρύθμισης στη Διοικητική Δομή της χώρας και δημιουργίας ενός..........
 καινούργιου πλαισίου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης" εκφράζει τις επιφυλάξεις του κατά πόσον το "Πρόγραμμα Καλλικράτης", απαντά με σαφήνεια στις προκλήσεις.
Ιδιαίτερα, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην "επιμονή της κεντρικής εξουσίας στην αναστολή άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας των δημάρχων (άρθρο 16)".Για το λόγο αυτό, καλεί όλους του Δημάρχους της χώρας να ενώσουν τις δυνάμεις και τη φωνή τους προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε μια ρύθμιση "που είναι βέβαιο ότι θα ωθήσει στην έξοδο πολλούς από τους πετυχημένους σήμερα Δημάρχους και θα αποτρέψει μελλοντικά καταξιωμένους στην κοινωνία υποψηφίους να συμμετέχουν στα κοινά".

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"
Θέμα : Αντίδραση - συσπείρωση για να μην ψηφιστεί το άρθρο 16 που αφορά το ασυμβίβαστο των δημάρχων
Αγαπητέ συνάδελφε,
Όλοι εμείς που υπηρετούμε το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και βρισκόμαστε πιο κοντά από κάθε άλλον στους πολίτες και στην τοπική κοινωνία, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο αναγκαία είναι η μεταρρύθμιση στη Διοικητική Δομή της χώρας και η δημιουργία ενός καινούργιου πλαισίου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης που θα εξασφαλίζει καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, με μεγαλύτερη διαφάνεια και με το μικρότερο δυνατόν κόστος.
Όμως, το Πρόγραμμα Καλλικράτης που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και θεωρητικά υπόσχεται να ικανοποιήσει την ανάγκη αυτή, σε πολλά του σημεία είναι θολό, ασαφές και χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων.
Ελάχιστες δε από τις συγκεκριμένες προτάσεις και εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις τις οποίες καταθέσαμε εγκαίρως στην κεντρική εξουσία, μέσα από τα συλλογικά μας όργανα, έχουν γίνει αποδεκτές και έχουν ενσωματωθεί σε αυτό, ενώ αρνητική ήταν και η στάση των κυβερνητικών στελεχών στο διαρκές αίτημά μας για ουσιαστικότερη διαβούλευση.
Εκείνο, όμως, που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και εύλογη απορία είναι η επιμονή της κεντρικής εξουσίας στην αναστολή άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας των δημάρχων (άρθρο 16).
Πρόκειται για ένα αποτυχημένο μέτρο που ίσχυσε αρχικά για τους βουλευτές και μετά την πρώτη εφαρμογή του αποσύρθηκε κακήν κακώς. Τώρα επανέρχεται με το νομοσχέδιο για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αποτελεί αναμφισβήτητα μια ακατανόητη ρύθμιση που είναι βέβαιο ότι θα ωθήσει στην έξοδο πολλούς από τους πετυχημένους σήμερα Δημάρχους και θα αποτρέψει μελλοντικά καταξιωμένους στην κοινωνία υποψηφίους να συμμετέχουν στα κοινά.
Ποιοι θέλουμε, δηλαδή, να μας εκπροσωπούν; Ανεπάγγελτοι, καιροσκόποι και συνταξιούχοι ή πρόσωπα με κοινωνική, επαγγελματική καταξίωση και ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς;
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως αποφασίστηκε και στα συλλογικά μας όργανά (ΚΕΔΚΕ & ΕΝΑΕ), προτείνεται να μην αναστέλλεται η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας του δημάρχου κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Ας ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας, και ας συγκεντρωθούμε την Πέμπτη 26 Μαΐου 2010, στις 10.00 π.μ., έξω από την Βουλή, με στόχο την άμεση και δυναμική παρέμβασή μας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου Καλλικράτης, προκειμένου να μην ισχύσει μια ρύθμιση που θα υποβαθμίσει την εκπροσώπηση των πολιτών και θα επηρεάσει αρνητικά την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών.


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Γιώργος Ε. Πατούλης
Δήμαρχος Αμαρουσίου