Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ραντεβού στο ΟΑΚΑ

H ώρα του πρώτου τελικού έφτασε
για ΠΑΟ και ΟΣΦΠ

Τελευταίος τίτλος της χρονιάς, αυτός του πρωταθλητή Ελλάδας στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ, με τους δύο «αιώνιους» να παίρνουν θέση στο τζάμπολ σήμερα, Τετάρτη, στο ΟΑΚΑ στις 21:45 στον πρώτο τελικό και τον πρωταθλητή 2010 να κρίνεται στις 3 νίκες, με τον Παναθηναϊκό να έχει το πλεονέκτημα της έδρας.
Στις 18:00, από το κλειστό του Αγίου Θωμά, αρχίζει και η σειρά των «μικρών τελικών» ανάμεσα σε Μαρούσι και Πανελλήνιο, σειρά που....κατευθείαν σε όμιλο ή αν θα αγωνιστεί σε προκριματικό γύρο με τη συμμετοχή 8 ή 16 ομάδων. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν και ο τέταρτος θα κερδίσει μία θέση στον προκριματικό γύρο της Εuroleague.
 επίσης κρίνεται στις 3 νίκες (η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει το πλεονέκτημα της έδρας).
Ωστόσο, το «έπαθλο» της κατάκτησης της τρίτης θέσης, που μέχρι πέρυσι ήταν η έξοδος στην Ευρωλίγκα, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ο τρίτος θα μπει
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διασταυρώνουν τα ξίφη τους για πέμπτη διαδοχική σεζόν στη σειρά των τελικών. Αυτή είναι και η πέμπτη σερί παρουσία των Πειραιωτών σε τελικούς, ενώ οι «πράσινοι» ανανέωσαν για όγδοη διαδοχική σεζόν το ραντεβού του με τους... τελικούς, αφού το 2001-02 ήταν οι ΑΕΚ και Ολυμπιακός που είχαν αναμετρηθεί
Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην έχει φέτος το πλεονέκτημα της έδρας, κάτι που δεν αξιοποίησε πέρυσι, αλλά ετοιμάζεται να παραταχθεί στους τελικούς με τον... αέρα του κυπελλούχου Ελλάδας και φυσικά του φιναλίστ στην Ευρωλίγκα.
Ο Ολυμπιακός στις εννέα φορές που έχει βρει στον δρόμο του στους τελικούς τον Παναθηναϊκό (από την αγωνιστική περίοδο 1992-93, όταν το πρωτάθλημα ανέλαβε ο ΕΣΑΚΕ) έχει «χαμογελάσει» τρεις φορές (η μία, το 1993, δεν ολοκληρώθηκε στο γήπεδο, γιατί οι «πράσινοι» δεν «κατέβηκαν» στο τέταρτο ματς και έχασαν άνευ αγώνος), ενώ οι «πράσινοι» έξι φορές. Χαρακτηριστικό της σειράς των τελικών μεταξύ των δύο «αιωνίων» είναι η ισχύς της έδρας, αφού ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει μόνο τρεις φορές να νικήσει στην έδρα του αντιπάλου, το 1999, το 2006 και το 2009 στο ΣΕΦ, ενώ ο Ολυμπιακός μία μόνο φορά έχει «αλώσει» την έδρα του Παναθηναϊκού σε τελικούς πλέι οφ, το 1993 στη Γλυφάδα. Σε σύνολο 41 συναντήσεων σε σειρά τελικών, ο απολογισμός είναι 23 νίκες για τους «πράσινους» και 18 νίκες για τους «ερυθρόλευκους», ενώ ένα ματς κρίθηκε άνευ αγώνος υπέρ του Ολυμπιακού.
Το πείσμα από πλευράς Ολυμπιακού για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος από το 1997, όταν οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το 'triple crown' και το 10ο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου (1949, 60, 76, 78, 93, 94, 95, 96, 97), δεν έχει σβήσει από την κατάκτηση του φετινού κυπέλλου και τις δύο νίκες επί του Παναθηναϊκού (στην 5η ημέρα και στο κύπελλο). Οι «ερυθρόλευκοι», ακόμη και στην ήττα της 18ης ημέρας στο ΟΑΚΑ, όπου αγωνίστηκαν χωρίς Κλέιζα, Τσίλντρες, έδειξαν ότι έχουν τη δυναμική να «χτυπήσουν» τον Παναθηναϊκό, παρά το πλεονέκτημα έδρας των «πρασίνων». Από την «πράσινη αυτοκρατορία» των 11 τίτλων στην Α1 τα τελευταία 12 χρόνια, εκ των οποίων τα 7 πρωταθλήματα Ελλάδας διαδοχικά, δεν λείπει το κίνητρο... Το «χτυπημένο» από τραυματισμούς σύνολο του Ομπράντοβιτς, μετά το περσινό triple crown, δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο στην Ευρωλίγκα, ούτε το κύπελλο Ελλάδας. Το μόνο που απομένει για να συνεχιστεί η εν Ελλάδι δυναστεία είναι να κλείσει η χρονιά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και μάλιστα απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο.
Τα προβλήματα τραυματισμών δεν λείπουν, πάντως, από τον Ολυμπιακό. Η «λαβωμένη» μέση του Παναγιώτη Βασιλόπουλου δημιουργεί προβλήματα στον Ελληνα φόργουορντ και φέτος. Ο Βασιλόπουλος έκανε εχθές ένεση στη μέση, προκειμένου να μειωθούν οι πόνοι και να προλάβει κάποιον από τους τελικούς της Α1. Ο Έλληνας φόργουορντ απουσιάζει από τις προπονήσεις της τελευταίας εβδομάδας και γίνεται αγώνας δρόμου από το ιατρικό επιτελείο προκειμένου να δώσει το «παρών» στον τρίτο αγώνα της σειράς κόντρα στον Παναθηναϊκό.
Πρώτη πράξη και στους «μικρούς» τελικούς στις 18:00, στο κλειστό του Αγίου Θωμά, με το Μαρούσι να υποδέχεται τον Πανελλήνιο. Ο Ηλίας Ζούρος αναμένεται να έχει και πάλι αύριο στη διάθεσή του τον Κρις Οουενς, που προφυλάχθηκε στον τρίτο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, λόγω διαστρέμματος, ενώ πολύ δύσκολα θα δώσει το «παρών» ο Τζούρο Οστοϊτς, ο οποίος συνεχίζει να έχει ενοχλήσεις στη μέση. Στον αντίποδα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει όλους τους παίκτες στην διάθεσή του.
Το πρόγραμμα των πρώτων αγώνων της τελικής φάσης των πλέι οφ στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ έχει ως εξής:
ΠΛΕΙ ΟΦ (Τελική Φάση, Θέσεις 1-2 & 3-4)
1ος ΑΓΩΝΑΣ
Τετάρτη 26-05-2010
Κ.Γ. ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ 18:00 Μαρούσι-Πανελλήνιος Γκόντας-Αναστόπουλος-Αφεντουλίδης --«ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ»
ΟΑΚΑ 21:45 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός Βορεάδης-Σχινάς-Κορομηλάς --ΤΕΛΙΚΟΣ