Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση

Η χώρα δεν θα μείνει
χωρίς θεσμική αντιπολίτευση,
τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΔΑΚ-ΜΜΕ, κάνοντας παράλληλα αυτοκριτική στην παράταξή του και προτείνοντας ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικής και ανάπτυξης.
Ο κ.Σαμαράς τόνισε ότι η εξυγίανση της οικονομίας θα μπορούσε να επιτευχθεί «χωρίς την ένταξη στην εποπτεία του ΔΝΤ», αλλά με ένα διαφορετικό-όπως είπε-μείγμα πολιτικής.
«Η κυβέρνηση επέμεινε στο......
 δικό της μείγμα πολιτικής που οδηγεί σε φαύλο κύκλο της ύφεσης», τόνισε, σημειώνοντας ότι η ΝΔ είχε επισημάνει τον κίνδυνο και είχε ζητήσει μέτρα από τον περασμένο Δεκέμβριο, «όταν η κυβέρνηση κοιμόταν».
«Προτείναμε πολιτική για να τον αποτρέψουμε. Προτείναμε άλλο μείγμα με μέτρα συμπληρωματικά και διαφορετικά, άμεσα και μεσοπρόθεσμα. Η κυβέρνηση επέμενε στο λάθος μείγμα... Κι εμείς τολμήσαμε να διαφωνήσουμε με αυτό το λάθος μείγμα πολιτικής».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μικροπολιτική εφήμερων εντυπώσεων», τονίζοντας ότι ήθελε «τη συνενοχή της σιωπής» από την αντιπολίτευση.
«Η χώρα δεν θα μείνει χωρίς θεσμική αντιπολίτευση. Θα υπάρχει η δική μας φωνή», υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.
Με διάθεση αυτοκριτικής για την παράταξή του τόνισε ότι κάποια μέτρα που προτείνει σήμερα η ΝΔ δεν έγιναν τα τελευταία πεντέμισι χρόνια επί διακυβέρνησης ΝΔ «είτε διότι η τότε κυβέρνηση δίστασε, είτε διότι τη σταμάτησαν οι σκληρές αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ».
«Όμως ό,τι και να λέμε για το ΠΑΣΟΚ και την υποκρισία του, η αλήθεια είναι ότι οι δικές μας κυβερνήσεις άργησαν, δίστασαν, δεν τόλμησαν τις περισσότερες φορές [...]. Το πρόβλημα δεν είναι να αποδείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι πολύ χειρότερο. Το πρόβλημα είναι να εξηγήσουμε γιατί εμείς ήμασταν κατώτεροι των προσδοκιών που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε. Και δικαιολογίες δεν υπάρχουν εδώ», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.