Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

«Όχι» στις παλινωδίες

Ενόχληση στην κυβέρνηση
από τις δηλώσεις Λοβέρδου
για το ασφαλιστικό

Την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος εμφανίζεται να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την τρόικα για διατάξεις του ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα όσα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο θα εφαρμοστούν και πως οι παλινωδίες δημιουργούν αφ' ενός σύγχυση στους πολίτες και πρόβλημα στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου προξένησε η τακτική του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου να ......
εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ότι είναι υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα διατάξεις του Ασφαλιστικού που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή.
Το γεγονός ότι οι διατάξεις αυτές, όπως η υποχρεωτική συνταξιοδότηση έπειτα από 40 χρόνια εργασίας, είναι μη διαπραγματεύσιμες, υπενθύμισε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η πρόσφατη επιστολή της περιείχε «κατά βάση» όλα τα σημεία που είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση και πως όσα αναφέρονται στην επιστολή δεν περιέχουν κανένα νέο στοιχείο.
«Ό,τι συμφωνήθηκε με τις Βρυξέλλες θα εφαρμοστεί» τόνιζαν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ωστόσο ότι η επιμονή του κ. Λοβέρδου είναι δυνατόν να οδηγήσει στη βελτίωση ορισμένων διατάξεων που δεν περιλαμβάνονται ρητώς στη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ και ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση κάλυψε τον κ. Λοβέρδο με δηλώσεις και αλλεπάλληλες απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.Πεταλωτή, ο οποίος σημείωσε ότι ο υπουργός Εργασίας «είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή υπάρχει ένα μνημόνιο το οποίο έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση και από την τρόικα».
Συμπλήρωσε ότι το θέμα της επιστολής (της τρόικας) «εισάγει κάποια νέα ζητήματα », στα οποία η κυβέρνηση έχει να αντιτάξει την αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό.
Παρά τις δηλώσεις αυτές όμως στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν αισθητή η ενόχληση και συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η διγλωσσία αυτή να εκληφθεί ως νέο κρούσμα αναξιοπιστίας της κυβέρνησης.
Οι διαφορές μεταξύ μνημονίου και νομοσχεδίου
Η εφημερίδα παρουσιάζει τα βασικά σημεία διαφοροποίησης μεταξύ του μνημονίου και του κυβερνητικού σχεδίου νόμου.
1. Τα 40 χρόνια για πλήρη σύνταξη. Η καθιέρωση των 40 ετών ασφάλισης για πλήρη σύνταξη που υπάρχει στο μνημόνιο και όχι στο προσχέδιο. «Αυξημένη ελάχιστη περίοδο εισφορών από 37 σε 40 έτη έως το 2015» αναφέρει το μνημόνιο.
2. Πριν από το 2013 οι γυναίκες. Η αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων στα 65 έτη να γίνει προ του 2013 σε αντίθεση με τις έως τώρα διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.
3. Όλοι στα 65 έως το 2015. Όλοι οι ασφαλισμένοι να συνταξιοδοτούνται στα 65 ως το Δεκέμβριο του 2015. Το προσχέδιο νόμου αντιθέτως προβλέπει να μην γίνεται καμία συνταξιοδότηση κάτω των 60 ετών.
4. Αμεσα το μαχαίρι στις πρόωρες. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο 60ο έτος της ηλικίας να είναι περιορισμένες και να ισχύσουν άμεσα, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου 2011, «συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και όσων έχουν 40 χρόνια εισφορές».
5. Ποιοι θα παίρνουν τη βασική σύνταξη. Η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη (βασική) να δίδεται μόνο σε ηλικίες άνω των 65 ετών και όχι στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης πριν από το όριο αυτό που προβλέπει το κυβερνητικό προσχέδιο.
6. Περικοπή στις συντάξεις χηρείας. Πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, οι επιτηρητές αξιώνουν και την κατάργηση των συντάξεων χηρείας για τις ηλικίες κάτω των 50 ετών και την περικοπή τους, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για ηλικίες κάτω των 65 ετών.