Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 30 ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και φέτος, το Σάββατο 22, την Κυριακή 23 και την Δευτέρα 24 Μαΐου, στους .............
Ταξιάρχες, πρώην Κακολύρι, η μνήμη των 30 εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ως αντίποινα για τον θάνατο ενός Γερμανού στρατιώτη από αντάρτες, στις 24 Μαΐου του 1944.
Το διήμερο των εκδηλώσεων οργανώθηκε από τον Δήμο Κύμης και τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής και πραγματοποιήθηκε υπό την σκιά ενός άλλου μεγάλου αγώνα που δίνουν Κουμιώτες, Κονιστριάτες και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Αυτόν της διατήρησης του Δήμου Κύμης και της συνένωσής του με τον Δήμο Κονιστρών, στον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στην Βουλή.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή στις 11.30 το πρωί, όταν στον χώρο του μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνος δέηση. Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Σπύρου Βασίλειο, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των εκτελεσθέντων. Στεφάνια κατέθεσαν, ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, ο αντιδήμαρχος Κονιστρών, ο πρόεδρος του Δ.Δ. Ταξιαρχών και ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ταξιαρχών, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κύμης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και εκπρόσωποι από τα Δ.Δ. Κάδι και Κουρούνι, καθώς και αντιπροσωπεία μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία Κύμης και Κονιστρών.

Αμέσως μετά, έγινε προσκλητήριο νεκρών και ακολούθησε αγώνας δρόμου ο επονομαζόμενος «Δρόμος Θυσίας» από μαθητές, οι οποίοι διένυσαν την απόσταση από τον τόπο σύλληψης των Ελλήνων πατριωτών μέχρι τον τόπο εκτέλεσής τους από τους Γερμανούς. Ακολούθησε η απονομή των επάθλων και ο Δήμαρχος Κύμης παρέθεσε στους προσκεκλημένους και στον κόσμο δεξίωση, στο Δημοτικό Σχολείο των Ταξιαρχών.
Την προηγούμενη ημέρα Σάββατο, 22 Μαΐου το πρωί, έγινε αιμοδοσία στο Δημοτικό Σχολείο Ταξιαρχών.
Την Δευτέρα, στον ιερό ναό του Αγίου Συμεών, δίπλα από το μνημείο, εψάλη ο όρθρος, η θεία λειτουργία και στην συνέχεια τελέσθηκε αρχιερατικό μνημόσυνο στη μνήμη των εκτελεσθέντων.