Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Μουντιάλ 2010

Πορτογαλία-Βόρεια Κορέα 7-0


Αποδίδοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο στο β΄ ημίχρονο, η Πορτογαλία βρίσκεται «αγκαλιά» με την πρόκριση στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής, καθώς συνέτριψε τη Βόρεια Κορέα με το ευρύ 7-0 στο «Γκριν Πόιντ» του Κέιπ Τάουν, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής για τον 7ο όμιλο. Τα γκολ σημείωσαν οι Μεϊρέλες (29΄), Σιμάο (53΄), Αλμέιδα (56΄), Τιάγκο (60΄, 89΄), Λιέντσον (81΄) και Κριστιάνο Ρονάλντο (87΄).
Οπως στο ματς με τη Βραζιλία, έτσι και με την......
 Πορτογαλία, η Βόρεια Κορέα δεν έδειξε πως φοβάται τον αντίπαλό της. Και μπορεί οι Πορτογάλοι να απείλησαν πρώτοι, όταν η κεφαλιά του Καρβάλιο στο 7΄ πήγε στο δοκάρι, ωστόσο οι Κορεάτες είχαν στη συνέχεια δύο σημαντικές ευκαιρίες. Στο 11΄ η «βολίδα» του Τσα Γίνγκο Χίοκ πέρασε δίπλα από το δοκάρι, ενώ στο 18΄ ο Εντουάρντο απέκρουσε το σουτ του Χονγκ Γινγκ Γίο και στην επαναφορά ο Πακ Ναμ Τσολ έστειλε με κεφαλιά την μπάλα άουτ.
Τελικά οι Πορτογάλοι κατάφεραν να «ξεκλειδώσουν» την ασιατική άμυνα στο 29΄, με ωραία κάθετη πάσα του Τιάγκο στον Ραούλ Μιρέλες, ο οποίος πετάχθηκε στην πλάτη των αμυντικών και με πλασέ έκανε το 1-0.
Με το ξεκίνημα του δεύτερου 45λεπτου, η επικράτηση της Πορτογαλίας ήταν καθολική. Με απλές και ωραίες ενέργειες και με σωστή κυκλοφρία της μπάλας, κατάφερε να πετύχει τρία γκολ μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά. Στο 53΄ με πλασέ του Σιμάο, στο 56΄ με κεφαλιά του Ούγκο Αλμέιδα και στο 60΄ με πλασέ του Τιάγκο.
Στο 71΄ ο Κριστιάνο Ρονάλντο «σημάδεψε» με σουτ το δοκάρι και δέκα λεπτά αργότερα (81΄) ο νεοεισελθών Λιέντσον με κεφαλιά ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 5-0. Τελικά ο Ρονάλντο κατάφερε να πετύχει το γκολ που κυνηγούσε στο 87΄, κερδίζοντας τις κόντρες, ωστοσο δεν ήταν αυτό το τελικό σκορ, αφού στο 89΄ ο Τιάγκο με δεύτερο προσωπικό γκολ έδωσε στη νίκη της Πορτογαλίας διαστάσεις θριάμβου. Το τελικό 7-0 δύσκολα θα ανατραπεί από την Ακτή Ελεφαντοστού στο ματς με τη Βόρεια Κορέα την τελευταία αγωνιστική κι έτσι η Πορτογαλία, η οποία θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία, ακόμη και με ήττα μπορεί να προκριθεί.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Πάμπλο Πόσο (Χιλή)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Πέδρο Μέντες, Ούγκο Αλμέιδα - Πακ Τσολ Γιν, Χονγκ Γιονκ Γιο
Οι συνθέσεις:
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Κάρλος Κεϊρόζ): Εντουάρντο, Μιγκέλ, Μπρούνο Αλβες, Καρβάλιο, Φάμπιο Κοεντράο, Μεϊρέλες (70΄ Βελόσο), Πέδρο Μέντες, Τιάγκο, Κριστιάνο Ρονάλντο, Σιμάο (74΄ Ντούντα), Ούγκο Αλμέιδα (77΄ Λιέντσον).
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ (Κιμ Γιόνγκ Χουμ): Ρι Μιόνγκ Γκουκ, Ρι Κουάνγκ Τσον, Τσα Γιόνγκ Χίοκ (75΄ Ναμ Σονγκ Τσολ), Πακ Τσολ Γιν, Ρι Γιούν Ιλ, Γι Γιούν Ναμ, Μουν Ιν Γκουκ (56΄ Κιμ Γιόνγκ Γιούν), Αν Γιόνγκ Χακ, Πακ Ναμ Τσολ (58΄ Κιμ Κουμ Ιλ), Χονγκ Γιόνγκ Γιό, Γιόνγκ Τάε Σε.
MVP ο Κριστιάνο Ρονάλντο
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν ήταν απλώς ο «σταρ» του αγώνα με τη Βόρεια Κορέα. Ηταν ο καλύτερος παίκτης της αναμέτρησης και ο ηγέτης της ομάδας του στην επιβλητική νίκη της 2ης αγωνιστικής (7-0). Με δημιουργικό και εμπνευσμένο παιχνίδι και με σουτ στο δοκάρι, το μόνο που του έλειπε ήταν ένα γκολ. Τελικά το πέτυχε κι αυτό στο 87΄ κι έτσι δικαιολογημένα αναδείχθηκε MVP του αγώνα.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΚΑΡΛΟΣ ΚΕΪΡΟΖ (προπονητής Πορτογαλίας): «Ηταν μία μεγάλη επίδειξη με ωραία γκολ. Χρειαζόμασταν μία τέτοια νίκη κι ένα καλό παιχνίδι, έτσι ώστε οι παίκτες να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Ήταν ένα σπουδαίο αποτελέσμα, αλλά έχουμε ακόμη ένα παιχνίδι μπροστά μας. Τώρα πρέπει να σκεφτούμε τον επόμενο γύρο, πρέπει να σκεφτόμαστε ένα παιχνίδι τη φορά και να προσπαθήσουμε να το νικήσουμε με την ίδια νοοτροπία που παίξαμε σήμερα».
ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΧΟΥΜ (προπονητής Βόρειας Κορέας): «Δεν είχαμε σωστή στρατηγική. Σκέφτομαι ότι οι παίκτες μας έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν. Αυτό που θα πω είναι ότι καταρρεύσαμε, δεν μπορέσαμε να σταματήσουμε τις επιθέσεις τους κι έτσι σημείωσαν πολλά γκολ».