Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Μουντιάλ 2010

 Διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής
για την Εθνική Ανδρών



Μια ξεχωριστή εκδήλωση, ένας ιδιαίτερος διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής, με τίτλο «Η Νότιος Αφρική υποδέχεται την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου FIFA 2010», συνδιοργανώθηκε από την.......
 ελληνική πρεσβεία της Ελλάδας και το Λύκειο Ελληνίδων Νοτίου Αφρικής.
Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης και του συνόλου της ομογένειας και η τελετή απονομής βραβείων έγινε στην έδρα της κυπριακής αδελφότητας στο Johannesburg. Η πρωτοβουλία αυτή είναι μέρος του προγράμματος «'My 2010 School Adventure/Adopt a Nation», το οποίο υποστηρίζεται από την Οργανωτική Επιτροπή του Μουντιάλ και τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νοτίου Αφρικής. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, τα νοτιοαφρικανικά σχολεία «υιοθετούν» μία χώρα που έχει προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο και μαθαίνουν για την ιστορία της, τον πολιτισμό, τη γεωγραφία κ.ά. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος χιλιάδες παιδιά ηλικίας 6-18 ετών από τις περισσότερες από τις εννέα διοικητικές περιφέρειες της Νοτίου Αφρικής, ενώ για την τελική φάση επελέγησαν 835 έργα.
Στην τελετή απονομής χαιρετισμό απεύθυναν κατά σειρά η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Νίκη Σουρή, ο πρέσβης της Ελλάδας Σπύρος Θεοχαρόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Σοφοκλής Πιλάβιος και η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης της περιφέρειας Gauteng Qedani Mahlangu. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν, μεταξύ άλλων, τη σημασία που έχει η διοργάνωση από την ελληνική ομογένεια ανοικτών εκδηλώσεων στο σύνολο της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας με τη συνεργασία και των αρμόδιων νοτιοαφρικανικών υπηρεσιών καθώς και τον ρόλο της πρεσβείας για την προώθηση των συνεργασιών αυτών. Μεταξύ των δώδεκα παιδιών που βραβεύτηκαν, ήταν μαθητές από το Soweto, από την περιοχή Limpopo όπου και η πόλη Polokwane, από την περιοχή Kwazulu Natal όπου και η πόλη Durban, τη σχολή Saheti και ελληνικά κοινοτικά σχολεία καθώς και νοτιοαφρικανικά σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες από την Pretoria και το Johannesburg.
Τα βραβεία, μεταξύ άλλων, ήταν αεροπορικά εισιτήρια για την Ελλάδα και διαμονή, εμφανίσεις και μπάλες της Εθνικής Ομάδας με τις υπογραφές των ποδοσφαιριστών (προσφορά της ΕΠΟ), ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βιβλία για την Ελλάδα και πολλά άλλα.