Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Κατάθεση Καπελέρη στην Εξεταστική

Φτωχά τα έως τώρα αποτελέσματα
των ερευνών του ΣΔΟΕ για τη Siemens

Την αδυναμία των ελεγκτών του ΣΔΟΕ να βρουν περισσότερα στοιχεία από αυτά που ήδη υπάρχουν στη δικογραφία και έχουν αποστελεί στην Εξεταστική για τη Siemens εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, ο οποίος κατέθεσε το απόγευμα της Τρίτης στην επιτροπή. Στοιχείο που καταγράφεται στο πόρισμα, το οποίο.....
 κατέθεσε ο κ. Καπελέρης, είναι ότι σε πολλά τιμολόγια έχουν σβηστεί με μπλάνκο ονόματα παραληπτών, διευθύνσεις και φορολογικά στοιχεία.
Υπάλληλοι που ανακρίθηκαν σχετικά είπαν ότι η διαγραφή των στοιχείων από τα τιμολόγια ήταν επιθυμία του Μιχάλη Χριστοφοράκου, για να μην είναι ευρέως γνωστά τα δώρα που έκανε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Ο κ. Καπελέρης ανέφερε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής ότι η έρευνα είναι στο πολύ αρχικό της πλαίσιο ακόμη, σημειώνοντας ότι το αίτημα για συνδρομή του ΣΔΟΕ «άργησε τρία χρόνια», ενώ τα στοιχεία τα οποία συνελέγησαν είναι αποκλειστικά αυτά που αφορούν το «Κέντρο Κόστους 101.000», δηλαδή εταιρικά δώρα από ηλεκτρικές συσκευές ως κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα, ποτά κ.λπ.
Πάντως, η επιτροπή ζήτησε από το ΣΔΟΕ περαιτέρω συνέχιση του ελέγχου και ρίψη του βάρους στον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens, κατηγορουμένων, διατελεσάντων υπουργών, καθώς και τις 150 κούτες που κατέσχεσε ο ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός από τα γραφεία της εταιρείας.
Την Τρίτη εξάλλου ολοκληρώθηκε η εξέταση του πρώην υπουργού Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως Προκόπη Παυλόπουλου αναφορικά με την προμήθεια του C4I. O πρώην υπουργός κατέθεσε ότι όταν ανέλαβε και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης το Σεπτέμβριο του 2007, το σύστημα ασφαλείας στο μεγαλύτερο μέρος του είχε παραληφθεί με μόνη εκκρεμότητα για τον ίδιο την πληρωμή του ενοικίου για το σύστημα επικοινωνίας ΤΕΤΡΑ.
Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες στην ΕΛ.ΑΣ. για την μεταολυμπιακή περίοδο, ότι τα επιμέρους υποσυστήματα δούλευαν, αλλά ποτέ δεν επετεύχθη η διαλειτουργικότητα.
Σε ερώτηση γιατί δεν πέρασε από έγκριση του ΚΥΣΕΑ η πέμπτη τροποποιητική σύμβαση επί υπουργίας Πολύδωρα, απάντησε ότι δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη, αφού ούτε το περιεχόμενο ούτε το τίμημα της αρχικής σύμβασης άλλαζε, αλλά απλώς η διαδικασία για την εκτέλεση της σύμβασης.
Με δήλωσή του ο βουλευτή της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι «ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας. Πρόκειται για τα ίδια ονομαστικά τιμολόγια που αφορούσαν αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού από τη Siemens και τα οποία έχουν εξοφληθεί μέχρι τελευταίου ευρώ».
Ωστόσο, σημειώνει ότι η συντονισμένη επαναφορά του θέματος προκαλεί ερωτηματικά, αν θα αποκαλύψει η εξεταστική επιτροπή σε ποια πρόσωπα κατευθύνθηκαν οι μίζες για συμβάσεις που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο κι αν θα αποκαλυφθεί ποια κόμματα χρηματοδοτήθηκαν και με ποιο τρόπο από τη Siemens.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ο ίδιος δήλωσε ότι έχει εξοφλήσει όλα τα τιμολόγια για τις αγορές που έχει κάνει και έχει καταθέσει τα σχετικά παραστατικά στον ανακριτή.