Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την ακρίβεια

Στα ύψη η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης,
 μείωση 20% στην κατανάλωση

Κοντά στο 1,5 ευρώ το λίτρο παραμένει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, παρά την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, με τους παράγοντες της αγοράς καυσίμων να πετούν ο ένας στον άλλο το «μπαλάκι» των ευθυνών για την ακρίβεια.
Τη Δευτέρα, συναντήθηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ.Κομνηνός με το προεδρείο της ......
Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, που τον επισκέφθηκε μαζί με τον πρώην πρόεδρο των βενζινοπωλών Δ.Μακρυβέλλιο.
Όπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση, σύμφωνα με Το Βήμα, από το 1,5 ευρώ το λίτρο που πληρώνει την αμόλυβδη βενζίνη ο καταναλωτής, τα 95 λεπτά είναι φόροι υπέρ του Δημοσίου και οποιαδήποτε άλλη απρόβλεπτη επιβάρυνση θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη πτώση στην κατανάλωση καυσίμων, που στο πεντάμηνο φθάνει ως και το 20%, ενώ μπορεί να φθάσει και το 30% μέχρι το φθινόπωρο.
Η Ομοσπονδία υποστήριξε ότι τα κέρδη των πρατηρίων είναι πολύ και δεν μπορούν να συμπιεστούν, καθώς και ότι «οι εταιρείες εμπορίας μπορούν να βάλουν νερό στο κρασί τους».

Πάντως, και το συλλογικό όργανο των εταιρειών εμπορίας, ο ΣΕΕΠΕ, συναντήθηκε με τον κ. Κομνηνό, από τον οποίο ζήτησαν να μη γίνει πράξη το σενάριο ενσωμάτωσης του τέλους κυκλοφορίας στις τιμές των καυσίμων.
Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμούν ότι η τιμή της βενζίνης μπορεί να ανέβει ακόμα και στα 2 ευρώ το λίτρο, η κατανάλωση θα υποχωρήσει επιπλέον και θα γενικευθεί η κρίση στον κλάδο.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες ευρωπαϊκές χώρες στην όσον αφορά την τιμή της αμόλυβδης, με τον υψηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, στον οποίο προστίθεται και ο ΦΠΑ.