Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ι. Διαμαρτυρία Δημάρχου - ψήφισμα του Δ.Σ.
για τη συγχώνευση σχολικών μονάδων του Δήμου Χαλκιδέων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 ο Σύλλογος Διδασκόντων, Γονέων και Κηδεμόνων με τη συμπαράσταση και του Δήμου Χαλκιδέων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση του ......
Δημοτικού Σχολείου Βατώντα και τη συνένωσή του με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης.
Στη συγκέντρωση παρευρέθη και ο Δήμαρχος Χαλκίδας, Θανάσης Ζεμπίλης, παρουσία πολιτικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής και του Ν. Εύβοιας.
Ο Δήμαρχος, Θ. Ζεμπίλης στο λόγο του, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των γονέων και εκπαιδευτικών για μη κατάργηση της σχολικής μονάδας και επισήμανε την αντίθεσή του στον τρόπο που το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στη συγχώνευση των σχολείων, χωρίς να λάβει υπόψη τις θέσεις του Δήμου, τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, καθώς και τη σχετική εισήγηση του Δ/ντου Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας. Μάλιστα, τόνισε πως στην τελευταία συνεδρίαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας τοποθετήθηκε επί του θέματος και εξέδωσε σχετικό ψήφισμα, στο οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάργηση και συγχώνευση σχολικών μονάδων του Δήμου, τόσο για δημοτικό σχολείο Βατώντα, όσο και το 17ο Δημοτικό στην περιοχή του Δοκού.
Ο Θ.Ζεμπίλης δεσμεύτηκε πως θα προβεί σε όποιες ενέργειες κριθούν αναγκαίες προκειμένου να μην προχωρήσει η κατάργηση των εν λόγω σχολικών μονάδων, η οποία θα πλήξει περιοχές του Δήμου Χαλκίδας, με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.
Να σημειωθεί, ότι έχει ζητηθεί συνάντηση με την κα. Χριστοφιλοπούλου και αναμένεται να οριστεί ραντεβού.
Σας κοινοποιούμε το σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (15/3/2011)
Η ποιοτική αναβάθμιση της παρερχόμενης εκπαίδευσης η αξιοποίηση των υποδομών και η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και η εν γένει παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών αποτελούν κοινό όραμα και στόχο.
Εκφράζουμε την καθαρή αντίθεσή μας στην επικείμενη συγχώνευση του 4/θέσιου Δημοτικού σχολείου Βατώντα με το 6/θέσιο 4ο Δημοτικό σχολείο Ν. Αρτάκης με την κατάργηση του πρώτου καθώς επίσης και την συγχώνευση του 17ου Δημοτικού σχολείου Χαλκίδας με το 5/θέσιο 23ο Δημοτικό σχολείο Χαλκίδας αφού οι εν λόγω συγχωνεύσεις δεν πληρούν ούτε παιδαγωγικά – εκπαιδευτικά κριτήρια αλλά ούτε καν οικονομικά και έρχονται σε προφανή αντίθεση με τα κριτήρια συνένωσης.
Συγκεκριμένα όσον αφορά το Δημοτικό σχολείο Βατώντα αυτό στεγάζεται σε δημόσια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων .
Στον προαύλιο χώρο υπάρχει γήπεδο του Μπάσκετ και του Βόλεϊ, καθώς επίσης και χώρο για άλλες δραστηριότητες που καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών (μικρό πάρκο με δέντρα και παγκάκια , στέγαστρο, κούνιες και τσουλήθρες. Υπάρχει επίσης κήπος 100 τ.μ. όπου, με ευθύνη των εκπαιδευτικών και των παιδιών, τον περιποιούνται και φυτεύουν διάφορα φυτά (λουλούδια και εποχιακά κηπευτικά). Ο δρόμος μπροστά από το σχολείο είναι δημοτικός και ασφαλής για την προσέλευση των μικρών μαθητών, με μικρή κίνηση αυτοκινήτων και με την ανάλογη σηματοδότηση από το Δήμο Χαλκιδέων. Τα σπίτια των μαθητών είναι 50 μέτρα απόσταση από το χώρο του σχολείου.
Το Δημοτικό Σχολείο Βατώντα έχει τέσσερεις (4) μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας και ξεχωριστή αίθουσα υπολογιστών με οχτώ (8) υπολογιστές, εκτυπωτές, σκάνερ, προτζέκτορα και γρήγορο ίντερνετ. (ADSL).
Ξεχωριστή αίθουσα ολοήμερου Τμήματος με 27 μαθητές . Το κτίριο του Σχολείου είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ψηλοτάβανο με σωστή μόνωση (το σχολείο είναι πέτρινο), με μεγάλα παράθυρα από αλουμίνιο και διπλά τζάμια (η αλλαγή των παραθύρων από ξύλινα σε αλουμίνια έγινε πριν δύο χρόνια).Το σχολείο έχει κεντρική θέρμανση (καλοριφέρ).
Στο Δημοτικό Σχολείο Βατώντα το σχολικό έτος 2011-2012 θα φοιτούν 46 μαθητές, υπάρχει καθηγήτρια Αγγλικών και Φυσικής Αγωγής. Η περιοχή δε είναι αναπτυσσόμενη και παρουσιάζεται αύξηση μαθητών ανά έτος.
Αντιθέτως το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αρτάκης:
1.Δεν είναι δημόσιο κτίριο, αλλά μισθωμένο με ακριβό ενοίκιο, όπου πριν από λίγα χρόνια το χρησιμοποιούσαν σαν αποθήκη παλαιού συνεταιρισμού και δεν πληρεί τις απαιτούμενες πολεοδομικές προδιαγραφές.
2.Ο προαύλιος χώρος του είναι περίπου 300 τ.μ. χωρίς τις κατάλληλες υποδομές και συνεπώς ακατάλληλος να φιλοξενήσει εκατόν πενήντα παιδιά την ώρα του διαλείμματος (γήπεδα, χωροί παιχνιδιού, χωρίς καθόλου πράσινο)
3.Βρίσκεται σε κεντρικό δημόσιο δρόμο όπου είναι πολύ επικίνδυνος (έχουν συμβεί πολλά τροχαία ατυχήματα).
Όσον αφορά την συγχώνευση του 23ου με το 17ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος και την κατάργηση του τελευταίου εκφράζουμε την αντίθεσή μας για τους κάτωθι λόγους:
Το 23ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος στεγάζει σήμερα ενενήντα μαθητές το κτίριο ανεγέρθηκε αρχικά κατά το έτος 1985 ως 3/θέσιο σχολείο και λόγω της συνεχούς ετήσιας αύξησης των μαθητών σήμερα λειτουργεί έχοντας διαχωρίσει τις σχολικές αίθουσες ακόμη και αυτή των πολλαπλών χρήσεων . Συνεπώς είναι παντελώς ακατάλληλο και λειτουργικά αδύνατο να υποδεχθεί ακόμα σαράντα εννέα παιδιά του 17ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδος. Είναι γεγονός ότι και τα δύο παραπάνω σχολεία παρουσιάζουν συνεχή ετήσια αύξηση μαθητών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας λαμβάνοντας υπόψη τις κτιριακές υποδομές – εγκαταστάσεις καθώς και τις λειτουργικές παραμέτρους που αναφέρονται παραπάνω έχοντας ως γνώμονα την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου, στη βάση ότι το σχολείο είναι ο πυρήνας της κοινωνικοπολιτισμικής ανάπτυξης λέει ξεκάθαρα ΟΧΙ στις παραπάνω συγχωνεύσεις.
Η εξέλιξη άλλωστε του μαθητικού δυναμικού με την συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια στα παραπάνω σχολεία καθιστούν λόγω και τις έλλειψης υποδομών αδύνατη τη λειτουργικότητα των συγχωνευμένων σχολικών μονάδων .
Το παρόν να διαβιβαστεί αρμοδίως στο γραφείο στο γραφείο της Υπουργού Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση συγχώνευσης των παραπάνω σχολείων του Δήμου Χαλκιδέων.