Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Παρασκευή 8 Απριλίου στη Δημητσάνα οργανώθηκε η ετήσια ημερίδα των καθηγητών Α’ βαθμίδας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Στην ημερίδα ήταν προσκεκλημένος από τη Ν.Δ. ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, και βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος.
Στην ομιλία του ο Κώστας Μαρκόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:
«…Ενώ η χρηματοδότηση για την Παιδεία είναι η μικρότερη στην Ελλάδα μεταξύ των 15 χωρών της Ε.Ε. και στις τελευταίες θέσεις στους 27, στη .....
χρηματοδότηση των ΑΕΙ είμαστε τέταρτοι! Αλλά στην απόδοση τελευταίοι και στα μέσα και στην ποιότητα εγκαταστάσεων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά, γιατί στην Ευρώπη το 65% των πόρων για τα ΑΕΙ είναι από ιδιωτικούς φορείς με συμβάσεις συνεργασίας.
Για τη Ν.Δ. η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στα ΑΕΙ είναι μονόδρομος. Όπως και η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Άρα η αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι η μοναδική διέξοδος. Μέχρι τότε όμως τα ΑΕΙ θέλουν νέο μοντέλο διοίκησης. Σε αυτό οι Πρυτανικές αρχές δεν πρέπει να έχουν εμπλοκή με την οικονομική διαχείριση αλλά τη διοίκηση, το σχεδιασμό και την προοπτική.
Τα ΑΕΙ χρειάζονται επειγόντως manager που θα αντλήσει κεφάλαια και συνεργασία με ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις. Θα διασυνδέσει τα ΑΕΙ με ιδιωτικά πανεπιστήμια και θα υλοποιήσει συμμετοχή της Ελλάδας στις μεγάλες ερευνητικές πλατφόρμες της Ε.Ε. από όπου απουσιάζουμε, με μικρές εξαιρέσεις…»