Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΘΕΜΑ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ


Από την Ιωάννα Λαΐνη

Τι γένος είναι ο εγκέφαλος μας;

Ο δυναμισμός, η λογική, η ανεξαρτησία, το «το αφεντικό στο πορτοφόλι» αλλά και πολλά άλλα στοχεύουν έναν και μοναδικό στόχο που λέγεται «γυναίκα». Εκτός όμως απ’ όλα αυτά είναι και κάτι ακόμα. Ένα μέρος του σώματος μας και το σπουδαιότερο απ’ όλα, μας δείχνει να είναι και αυτό γένους θηλυκού και μόνο! 
Επιστήμονες απαντούν πώς η πρώτη απάντηση στην επιστημονικά τεκμηριωμένη λίστα που διαφοροποιεί το αρσενικό από το θηλυκό φύλλο είναι ο «εγκέφαλος» τους. Εσείς βέβαια θα αναρωτιέστε τώρα, «έχει ο εγκέφαλος γένος»; Και οι .....
ειδικοί απαντούν! Κατά την διάρκεια της μελέτης των θηλυκών πειραματόζωων, έβρισκαν εμπόδια σε ότι αφορά την ανάλυση και την κατανόηση των δεδομένων που αφορούσαν την λειτουργία του εγκεφάλου τους. Και αυτό συνέβαινε γιατί οι αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και της προγεστερόνης κατά τις διάφορες φάσεις του κύκλου του «οίστρου» (εμμηνορροϊκού κύκλου) έφερναν τα πάνω κάτω. Έτσι περιορίστηκαν οι απόψεις για την μελέτη του αρσενικού φύλλου. 
Η επιστήμη μέχρι «χθες» υποστήριζε πως εγκέφαλος είναι «θηλυκός» και μετατρέπεται σε «αρσενικό», λόγω της επίδρασης της τεστοστερόνης κατά την κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξής του. Νέα ευρήματα όμως, δείχνουν πως και άλλοι παράγοντες όπως είναι ορισμένα γονίδια μπορούν να καθορίζουν το «φύλλο» του εγκεφάλου. Η δράση της τεστοστερόνης δεν σταματά εδώ έχει αποδειχτεί πώς τα αγόρια κατά την περίοδο της εφηβείας παράγουν 20 έως 25 φορές περισσότερη τεστοστερόνη συγκριτικά με πριν. 
Ο ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Jill Goldstein, και οι συνεργάτες του, το 2001 μέτρησαν τον εγκέφαλο 45 υγιών ανδρών και γυναικών, που διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί ανάλογα με το φύλλο του. Ύστερα από την μέτρηση αυτή, κατέληξαν πως τα μέρη του μετωπιαίου λοβού-είναι το σημείο του εγκεφάλου που «φωλιάζει» ουσιαστικά λειτουργίες οι οποίες αφορούν την επίλυση προβλημάτων και την λήψη αποφάσεων, που είναι κατά βάση, μεγαλύτερα στο γυναικείο εγκέφαλο.
Μάθετε λοιπόν, ότι σύμφωνα με την γνώμη της δρα Louann Brizendine, η αμυγδαλή όπου και εντοπίζεται το σύστημα συναγερμού και ενεργοποιείται όταν εμφανίζεται ένας κίνδυνος, είναι μεγαλύτερη στον ανδρικό εγκέφαλο. 
Σε αντίθεση όμως οι νευρώνες-καθρέπτες που παίζουν και εκείνοι το ρόλο τους και ιδιαίτερα σημαντικό στην κατανόηση των συναισθημάτων αλλά και των άλλων κινήτρων είναι πιο ανεπτυγμένοι στις γυναίκες. Γι’ αυτό λοιπόν και διακρίνονται για την ικανότητα τους να «διαβάζουν την ψυχολογία» τρίτων μέσω της έκφρασης, του προσώπου και του τόνου της φωνής.