Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ


Από την Ιωάννα Λαΐνη

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει 
η τηλεόραση για την υγεία μας;

Η υπερβολική καθιστική ζωή αποκτά ιδιαίτερα και τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον, για τους μελετητές αφού αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικότερους παράγοντες επιβάρυνσης της υγείας μας καθώς και την εμφάνιση άλλων χρόνιων νοσημάτων. 
Ο χρόνος παρακολούθησης των ενηλίκων στη τηλεόραση θεωρείται πλέον διαδεδομένη καθιστική συμπεριφορά στον ελεύθερο χρόνο τους. Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν να αναδείξει την πιθανή σχέση ανάμεσα στην διάρκεια παρακολούθησης της .....
τηλεόρασης και στον κίνδυνο θνησιμότητας εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας σε ένα μεγάλο δείγμα υγιών –μεσήλικων ανδρών και γυναικών στα ευρύτερα γεωγραφικά πλαίσια της Ευρώπης. 
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα αυξημένα επίπεδα χρόνου παρακολούθησης στην τηλεόραση, κάλλιστα συνδέονται με αυξημένα επίπεδα κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα ή οποιοδήποτε άλλο αίτιο. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα υψηλά επίπεδα αυτά, δεν συνδέονται με τους θανάτους από κάποια μορφή καρκίνου. 
Εν τούτοις, για κάθε μια ώρα αύξησης παρακολούθησης τηλεόρασης ημερησίως, το ποσοστό κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνεται κατά 8%. Όμως, παρ όλα αυτά εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα αποτελέσματα είναι όμοια τόσο για άτομα που έχουν υψηλή σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα τους, όσο και για αυτούς που είναι λιγότερο δραστήριοι. 
Σύμφωνα με τους Επιστήμονες αν τα άτομα που παρακολουθούν για χρόνο που ξεπερνά 3,6 ώρες την ημέρα κατάφερναν να μειώσουν το χρόνο σε λιγότερο από 2,5 ώρες την ημέρα, τότε το ποσοστό των θανάτων θα ήταν μικρότερο κατά 5,4%. Έτσι, λοιπόν μετά από αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη των ερευνητών οι ίδιοι συμπεραίνουν ότι οι συστάσεις για έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνουν και τη μείωση του χρόνου που περνάμε μπροστά από τους δέκτες μας, χρόνος που χαρακτηρίζεται από πλήρη απραξία και μηδενική σωματική δραστηριότητα.