Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η σουκραλόζη είναι παραγωγή της ζάχαρης


Από την Ιωάννα Λαΐνη 

Αυστραλιανοί ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η σουκραλόζη, κατατάσσεται στην κατηγορία των γλυκαντικών υλών αφού παράγεται από την ίδια τη ζάχαρη και δεν αποδίδει θερμίδες αλλά, ούτε αυξάνει την απορρόφηση της γλυκόζης στο λεπτό έντερο. 
Σε περίπτωση που η χρήση κατανάλωσης σουκραλόζης και υδατανθράκων γινόταν, ταυτόχρονα και αύξανε την απορρόφηση της γλυκόζης, τότε θα σήμαινε ότι θα αύξανε και τα επίπεδα της στο αίμα, γεγονός με ....
ιδιαίτερη κλινική σημασία όπως π.χ. για τους διαβητικούς. Κατόπιν μελέτης σε πειραματόζωα στην οποία φάνηκε ότι η σουκραλόζη αύξησε την απορρόφηση της γλυκόζης στο λεπτό έντερο θεωρούμε αναγκαίο να διερευνηθεί εάν τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να συμβαίνει και στον άνθρωπο. 
Έτσι για το σκοπό αυτό, ερευνητές του Πανεπιστήμιου και του Νοσοκομείου της Αγελαΐδας της Αυστραλίας , χορήγησαν απευθείας στο δωδεκαδάκτυλο δέκα υγιών εθελοντών είτε ένα διάλυμα με σουκραλόζη είτε ένα διάλυμα χωρίς σουκραλόζη (διάλυμα ελέγχου). Ύστερα από μισή ώρα χορήγησαν σε κάθε περίπτωση ένα διάλυμα γλυκόζης (και ενός μεταβολικά ανενεργού ανάλογου της) καθώς μελέτησαν την επίδραση στο βαθμό απορρόφησης. 
Το συμπέρασμα της δοκιμασίας αυτής ήταν ότι ο βαθμός απορρόφησης της γλυκόζης αλλά και τα επίπεδα της ίδιας καθώς και των άλλων δεικτών που μεταφέρθηκαν ήταν τα ίδια, τόσο όταν στα άτομα χορηγήθηκε μόνο γλυκόζη, όσο και όταν τους χορηγήθηκε σουκραλόζη και γλυκόζη. Βέβαια σύμφωνα με την μελέτη των Ερευνητών αποδείχτηκε πως η σουκραλόζη δεν φαίνεται να μεταβάλει τον ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης, αλλά ούτε τη γλυκαιμική και ορμονική απόκριση σε υγιή άτομα, γεγονός που συμφωνεί με αποτελέσματα άλλων ερευνών που δείχνουν ότι η σουκραλόζη δεν μεταβάλλει τη γλυκαιμική απόκριση ,(π.χ. επίπεδα της γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα) σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.