Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Τηλεόραση …. καλή ή κακή ασχολία των παιδιών;


Από την Ιωάννα Λαΐνη

Σήμερα, σε κάθε σπίτι και ανάλογα με τους χώρους και την διαμόρφωσή του, η θέση της τηλεόρασης «υπέρ-νικά», ουσιαστικά, οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, έπιπλο όπου η ποσότητα αυτής είναι περισσότερη από μια.  
Να, που όμως έχει γίνει πλέον απαραίτητη θα λέγαμε, ακόμη και στο παιδικό δωμάτιο. Γνωστοποιείται, πώς περισσότερο από μια ώρα την ημέρα η τηλεόραση καθηλώνει τους μικρούς μας φίλους, από πολύ μικρή ηλικία. Τα ζωντανά χρώματα, οι .....
φιγούρες, αγαπημένοι ήρωες, τραβούν την προσοχή των παιδιών σαν μαγνήτης, με αποτέλεσμα να περνούν αρκετές ώρες, μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης τους.  
Είναι όμως σωστό η λάθος αυτό να συμβαίνει;
Κατά την άποψη μου σας αναφέρω, πώς δεν πρέπει οι γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά τους, να αφιερώνουν αρκετό χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης, αφού μπορούν κάλλιστα να ασχοληθούν με διάφορες άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Πιστεύω πώς ο μέσος όρος χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης για ένα παιδί ηλικίας άνω των δύο ετών, θα πρέπει να είναι δύο ώρες ημερησίως
 Γιατί αφενός η τηλεόραση μπορεί να ψυχαγωγεί τα παιδιά, μέχρι ένα «ορισμένο σημείο», αφετέρου τα κλείνει σαυτό το «παράθυρο τη φαντασίας», που όταν ανοίξει, ξεκινούν τα διάφορα φανταστικά ερωτήματα, των μικρών λιλιπούτειων φίλων μας.
Έτσι λοιπόν, τον καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας είναι, να διαχειριζόμαστε σωστά τον ελεύθερο χρόνο τους, τόσο για την καλύτερη ποιότητα ζωής , όσο και για την ψυχοσωματική τους υγεία.