Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


Από την Ιωάννα Λαΐνη

Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, θεωρείται ένας από τους πιο καλλιεργήσιμους βιολογικούς-παραγωγικούς, τόπους της Ελλάδας. 
Η ιχθυοκαλλιέργεια, κτηνοτροφία, τα αγροτικά προϊόντα, η δενδροκομία, τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας είναι από τα λίγα προϊόντα που παράγει ο νομός. Μεγάλο ποσοστό των πολιτών, του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ασχολείται συστηματικά με τον.....
πρωτογενή τομέα αφού τείνει να είναι, και η κύρια εργασία τους. 
 Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι, η ανεργία δεν έχει επηρεάσει και τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή-τριτογενή τομέα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία από το 2004 έως και το 2010, ο μέσος όρος των ανέργων κυμαινόταν 7,8 έως 15,7%, καθώς το έτος 2004, η ανεργία στο νομό, ξεπέρασε το 15%, σε αντίθεση από το 2010 που μειώθηκε στο 1,7%. Όσο για το έτος του 2011, το πρώτο τρίμηνο το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 15,9%.  
Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό ανεργίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και στην Ελλάδα γενικότερα, είναι ανεξέλεγκτο αφού οι δείχτες ανεργίας δείχνουν, να αυξάνονται συνεχώς αντί να μειώνονται στον εργασιακό τομέα.
Ιδιαίτερα ενοχλημένοι δείχνουν να είναι οι νέοι, τόσο για τα ποσοστά ανεργίας, όσο και για την κακή διαχείριση της πολιτικής, κυρίως τα τελευταία δυο χρόνια. Η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία για το μέλλον τους, είναι θλιβερή, που δημιουργεί αναπάντητα ερωτήματα, από τα οποία κανείς, από τον πολιτικό χώρο δεν είναι σε θέση, αλλά ούτε υπεύθυνος θα θεωρηθεί αν κριθεί, να απαντήσει.