Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ψυχοθεραπεία


Από την Ιωάννα Λαΐνη
Η ιδέα της Ψυχοθεραπείας …… Ατομική Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία τα τελευταία χρόνια τείνει να είναι απαραίτητη, αφού βοηθά τόσο, ώστε το άτομο να μπορεί να διαχειρίζεται τις όποιες «δύσκολες καταστάσεις» που αντιμετωπίζει, στη ζωή του όπως είναι: το άγχος, ή κατάθλιψη, προβλήματα στις σχέσεις, δυσκολίες στην επίλυση προβλημάτων ή στη λήψη αποφάσεων, ανασφάλειες, κρίσεις......
πανικού, φοβίες, υπαρξιακές κρίσεις κ. τ. λ. Ενώ παράλληλα μπορεί όμως και μεταβάλλει τις διάφορες συγκυρίες που του προκαλούν προβλήματα με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την προσωπική του εξέλιξη.

Η έναρξη της Ψυχοθεραπείας ξεκινά, και ακολουθούν αρκετές συνεδρίες, ώστε να βγει ένα καλό αποτέλεσμα. Ο ειδικός της Ψυχανάλυσης, είναι φυσικά, μεταξύ ενός ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή, που θα πρέπει να είναι άρτια εξειδικευμένος. Μέσα από τις πολύωρες συναντήσεις τους αναπτύσσεται μια σχέση μεταξύ του ατόμου, και του θεραπευτή που στηρίζεται κυρίως στην εμπιστοσύνη, την εχεμύθεια, και την υποστήριξη. Με βάση αυτά τα δεδομένα ξεκινάει μια πολύ προσωπική πορεία του κάθε ανθρώπου, που αποσκοπεί στην αυτό έκφραση, την αυτογνωσία και την προσωπική εξέλιξη.
Αν συνοψίσουμε αυτές τις δυο κατηγορίες που λέγονται «επιστημονική σκοπιμότητα» και «προσωπική εμπειρία» θα μπορούσαμε να καταλήξουμε ότι η ψυχοθεραπευτική διαδικασία λειτουργεί ως, ανιχνευτής έντονων καταστάσεων, ενώ ταυτόχρονα τον φέρνει σε μεγαλύτερη επαφή και επίγνωση, τα «θέλω» του ,αλλά και τα «συναισθήματά» του.
Συγχρόνως ενθαρρύνει την έκφραση σκέψεων, συναισθημάτων, αναγκών, χωρίς τις αναστολές, που οι σύνηθες κοινωνικές σχέσεις ή συνθήκες δημιουργούν.
Τέλος, η εξέλιξη και η αλλαγή που αισθάνεται να διαπερνά στον ψυχικό του κόσμο, εκτός ότι τον κάνει να νοιώθει καλύτερα, αλλά ανακαλύπτει και ακολουθεί εκείνους τους τρόπους που πηγάζουν και ταιριάζουν, με την προσωπικότητα του. Η μεγάλη επιτυχία όμως θα είναι εκείνη που ένα άτομο μαθαίνει να αποδέχεται τον εαυτό του, καθώς και να στηρίζεται σ’ εκείνον. Εκτός απ’ όλα αυτά όμως ο αυτοσεβασμός, αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση, απελευθερώνουν όλα εκείνα, που «φράζουν», την ψυχική έκφραση, ξεκινώντας μια καινούργια και βελτιωμένη ζωή με στόχους, υποσχόμενη στην διαφορετικότητα της προηγούμενης.