Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΓΟΝΕΙΣ

Από την Ιωάννα Λαΐνη
Ο ρόλος του γονέα; ……Κεφάλαιο ζωής!

Οι εποχές έχουν αλλάξει πολύ, και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο! Μειονέκτημα τεράστιο, σήμερα για τους νέους καθώς και για τις γενιές, που επρόκειτο να έρθουν. Ζήτησα την άποψη της Νεκταρίας και του Κώστα να μου απαντήσουν σε τέσσερα, πολυσυζητημένα θέματα. Διαβάστε ποια ....
είναι αυτά, και τι μου απάντησαν.
Ερωτ. Σύμφωνα με την άποψη σας, ποια ηλικία κρίνετε ιδανική για ένα νέο ζευγάρι να αναλάβει, το ρόλο του γονέα;
Κώστας: Η εμπειρία μου, μου λέει ότι η ηλικία άνω των 30 ετών, είναι η καταλληλότερη. Επίσης πιστεύω πως, η δέσμευση κυρίως σε μικρότερη ηλικία οι σκέψεις καθώς και οι κινήσεις, δεν είναι αρκετά, ώριμες.
Νεκταρία: Νομίζω ότι η ηλικία μεταξύ 22 έως 28, είναι η κατάλληλη, πιστεύοντας πως ο οργανισμός της γυναίκας έχει, περισσότερες αντοχές, αλλά είναι και αρκετά δυναμικότερος.
Ερωτ. Οι αιτίες διαζυγίου, κρίνετε ότι οφείλονται κυρίως, σε λόγους οικονομικούς, προσωπικούς ή πιθανόν σε κάποια εξωσυζυγική σχέση.
Κώστας: Σίγουρα οι οικονομικοί λόγοι, επιβαρύνουν μια σχέση αλλά δεν θεωρώ πως είναι, και ένας βασικός παράγοντας χωρισμού. Βέβαια μια εξωσυζυγική σχέση είναι εξαίρεση στον κανόνα.
Νεκταρία: Περισσότερο προσωπικοί λόγοι θα έλεγα, καθώς ο ενθουσιασμός καμιά φορά, δεν υπολογίζει τις ευθύνες που μπορεί να φέρει ένας γάμος και κατόπιν την απόκτηση παιδιών.
Ερωτ. Πως θα συμπεριφερόσασταν εάν κάποια στιγμή στο μέλλον η κόρη σας, ανακοίνωνε σε ηλικία 16 ετών, ότι είναι έγκυος;
Κώστας: Δεν θα ήταν και το καλύτερο μαντάτο, που θα μπορούσε να ακούσει ένας γονιός, από τη κόρη του. Όμως παρ’ όλα αυτά, θα την στήριζα όσο μπορούσα, καθώς θα συμβουλευόμουν οπωσδήποτε, κάποιον ειδικό γιατί πιστεύω, ότι είναι μια κατάσταση ιδιαίτερης σημασίας.
Νεκταρία: Δεν θα ήταν χαρμόσυνο νέο, γιατί από αυτή την ηλικία την μοναδική κατάσταση που δεν περιμένεις να αντιμετωπίσεις είναι αυτή της, εγκυμοσύνης. Βέβαια, δεν μπορείς να αποφύγεις και το απρόοπτο. Στηρίζεις το παιδί σου, το συμβουλεύεις, αφού πρώτα ο γονιός έχει ήδη συμβουλευθεί από τον ειδικό, ώστε να μπορέσει να χειριστεί ένα τέτοιο λεπτό ζήτημα!
Ερωτ. Πιστεύετε πώς στην εφηβεία ένα παιδί, θέλει ιδιαίτερη προσοχή, και γιατί;
Κώστας: Πάντα ένα παιδί, θέλει την ανάλογη προσοχή ακόμη περισσότερο, όμως στην περίοδο της εφηβείας. Γιατί ξεκινώντας η εφηβεία, ήδη από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι έφηβοι κάνουν την δική τους «επανάσταση, δίχως να έχουν την αιτία». Εν τούτοις, η αρχή της ηλικίας αυτής , ποθεί να εκδηλώσει όλο του το «είναι».
Νεκταρία: Φυσικά και θέλει προσοχή, αλλά και καλές συμβουλές. Αυτό όμως, που δεν θα έκανα θα ήταν, ο έλεγχος εννοώντας την «παρακολούθηση». Θα πράξω έτσι μόνον όταν μου δοθούν οι ανάλογες αφορμές, ώστε να με παροτρύνουν να πράξω από την μεριά μου, αναλόγως.