Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΑΓΧΟΣ

Από την Ιωάννα Λαΐνη

Το άγχος εν ώρα εργασίας ....αξίζει να διαβαστεί!

Έρευνα αναφέρει ότι το στρες στον χώρο εργασίας, επιδρά βιολογικά στον οργανισμό, με πιθανό μειονέκτημα την αύξηση κινδύνου για καρδιοπάθεια
. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «European Heart Journal», η οποία ανέφερε εξέταση που δοκιμάστηκαν, περισσότεροι από 10.000 βρετανοί, που ήταν δημόσιοι υπάλληλοι. Υπήρχαν άτομα....
ηλικίας κάτω των 50 ετών, που δήλωσαν ότι η εργασία τους είναι αγχωτική, οι οποίοι είχαν 70%, περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια σε σχέση με εκείνους, που δεν έχουν αγχωτική εργασία. 
Εν τούτοις οι αγχωμένοι υπάλληλοι είχαν ελάχιστο χρόνο, για άσκηση του σώματος και καλή υγιεινή διατροφή, αφού έδειξαν και σημάδια σημαντικών βιολογικών αλλαγών. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε το 1960, και οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν έως το 1985.
Οι ειδικοί κατέγραψαν κυρίως, το πώς αισθάνονταν οι εργαζόμενοι στην δουλειά τους, παρακολούθησαν τον καρδιακό παλμό και τις μεταβολές του, την αρτηριακή πίεση, αλλά και την ποσότητα κορτιζόλης στο αίμα. 
Στοιχεία όπως η διατροφή, η άσκηση του σώματος, το κάπνισμα, το ποτό ήταν κάποια επιπλέον στοιχεία της έρευνας, καθώς στην συνέχεια ανακάλυψαν, πόσα άτομα από αυτά εμφάνισαν καρδιοπάθεια ή καρδιακή προσβολή και πόσα πέθαναν από αυτές. 
 Η Dr. Tarani Chandola, ερευνήτρια του «University College», στο Λονδίνο, δήλωσε πώς κατά τη διάρκεια των δώδεκα χρόνων που ακολούθησαν την έρευνα παρατηρήθηκε ότι το χρόνιο στρες στην εργασία, σχετιζόταν αρκετά με καρδιοπάθεια και η σχέση αυτή ήταν πιο ισχυρή, και στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Παρ’ όλα αυτά οι ερευνητές κατέληξαν πώς, ο τρόπος ζωής είναι κύριος σημαντικός παράγοντας για τον οργανισμό των ανθρώπων, αλλά και για την εμφάνιση της νόσου.
Ωστόσο, το στρες φάνηκε να αναστατώνει το μέρος του νευρικού τμήματος, που ελέγχει την καρδιά, η οποία λειτουργεί έτσι, ελέγχοντας τις διακυμάνσεις του καρδιακού παλμού. Το νευροενδοκρινικό σύστημα, αποτελεί σημαντικό μέρος, που απελευθερώνει τις ορμόνες, που έδειξε να επηρεάζεται από το στρες. 
Πάντως το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας τόνισε πώς πολλοί, είναι αυτοί οι τρόποι ώστε να βοηθήσει κάποιος τον εαυτό του, ελέγχοντας με τον καλύτερο τρόπο τις στρεσογόνες καταστάσεις, αφού το να διατηρείται κανείς σε φόρμα, βοηθά στην ανακούφιση, το στρες και φυσικά μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.