Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ιπποθεραπεία


Από την Ιωάννα Λαΐνη

Η Ιπποθεραπεία βοηθά στην
Εγκεφαλική Παράλυση
Η εγκεφαλική παράλυση ή αλλιώς η νόσος του Little, είναι πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), όπου και καταγράφηκε για πρώτη φορά, από τον Άγγλο χειρουργό William Little το 1860. 
Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα του, η εγκεφαλική παράλυση περιλαμβάνει καταστάσεις με διαφορετική κλινική εμφάνιση, και με βασικό χαρακτηριστικό, την μόνιμη διαταραχή των κινήσεών και της στάσης του σώματος, η οποία και οφείλεται σε προϊούσα βλάβη του εγκεφάλου, λόγου βλαπτικής επίδρασης παραγόντων, κατά την ανάπτυξή του. Επίσης οι.....
βλάβες που προκαλούνται στον εγκέφαλο είναι πλέον μόνιμες, δεδομένου ότι τα νευρικά κύτταρα δεν αναπαράγονται σε περίπτωση κυτταρικού θανάτου. Βέβαια, η οριστικοποίηση της κατάστασης αυτής, καταργεί και την δυνατότητα επέκτασή της.
Μια από τις βασικές αιτίες της εγκεφαλικής παράλυσης είναι η παρατεταμένη κακή οξυγόνωση του εγκεφάλου λόγω επιπλοκών κατά τον τοκετό, η οποία και οδηγεί σε νέκρωση, των νευρικών κυττάρων που εκδηλώνεται με διαφόρου βαθμού κινητικές διαταραχές και σε ορισμένες περιπτώσεις και από διανοητική καθυστέρηση. 
Η βαρύτητα της κατάστασης αυτής εξαρτάται από την διάρκεια της κακής οξυγόνωσης. 
 Η προωρότητα, η δίδυμη κύηση και γενικότερα επιπλοκές κατά τον τοκετό συχνά ενοχοποιούν τις αιτίες της εγκεφαλικής παράλυσης. Η πολλαπλή αυτή αναπηρία, εκτός από κινητικά προβλήματα, περιλαμβάνει, διαταραχή στην όραση, ακοή, ομιλία, εμφάνιση επιληψίας, έλλειψη κατανόησης του λόγου κτλ. 
Παλαιότερες στατιστικές στην Ελλάδα, όταν η μαιευτική-γυναικολογία δεν είχε τις σημερινές δυνατότητες, 10.000 άτομα περίπου υπολογίζονταν να πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση.  
Τα αίτια της ασθένειας αυτής αναφέρονται ότι είναι, προγεννητικοί-περιγεννητικοί-μεταγεννητικοί παράγοντες. Η μέθοδος της ιπποθεραπείας, είναι και αυτή μια εφαρμογή μεθόδου που βοηθά αρκετά έναν ασθενή που πάσχει από την πάθηση αυτή. Οι ιπποθεραπευτής είναι εργοθεραπευτής ή φυσιοθεραπευτής που απαιτείται να είναι άρτια εκπαιδευμένος για την χρήση της ιππικής κίνησης σε παιδιά που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση.  
Η ιπποθεραπεία ωφελεί αρκετά στην ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου, αναχαίτιση παθολογικών προτύπων, διευκόλυνση ομαλής σκέψης και των ισορροπητικών αντιδράσεων, διέγερση του ελέγχου της κεφαλής και ανταπόκριση των κάτω άκρων, αύξηση της αισθητικοαντίληψης, κίνηση της λεκάνης-σπονδυλικής στήλης και των συνδέσμων, ανάπτυξη συμμετρίας και βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας και αντοχής.
Τα βλαστοκύτταρα όμως, υποσχέθηκαν ότι, η αποτελεσματικότερη θεραπεία για την εγκεφαλική παράλυση θα ήταν η αναγέννηση των νευρικών κυττάρων σε οποιαδήποτε ηλικία, μιας και η καταστροφή τους, είναι αυτή που οδηγεί στην εγκεφαλική παράλυση.
Επιστήμονες που εργάζονται στην αιματολογική κλινική του πανεπιστήμιου του Duke, παρατήρησαν ότι χορηγώντας βλαστοκύτταρα του αίματος του ομφαλίου λώρου, για την θεραπεία αιματολογικών ασθενειών, ένα μέρος ανιχνεύεται μέσα στον εγκέφαλο των παιδιών, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, η παρατήρηση αυτή.  
Στην Ελλάδα ήδη, δυο ελληνόπουλα με εγκεφαλική παράλυση χρησιμοποίησαν τα βλαστοκύτταρα από το πλακούντα που είχε ήδη κρατήσει η οικογένεια τους. Το αποτελέσματα της θεραπείας έδειξαν σαφή βελτίωση από την αρχική τους πάντα κατάσταση, η οποία εστιάστηκε στην βελτίωση της ομιλίας, του στραβισμού, στην πρόοδο της βάδισης, καθώς και στην εκτέλεση λεπτών κινήσεων με περισσότερη αυτοπεποίθηση.