Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Από την Ιωάννα Λαΐνη

Η ηλεκτρονική οθόνη, στα μάτια των παιδιών!

Βρετανική έρευνα έδειξε, πώς τα σημερινά παιδιά μπορούν και έχουν την συνεχή ανεκτικότητα, παρακολουθώντας έως και πέντε ηλεκτρονικές οθόνες συγχρόνως, που ξεκινούν από κινητό, παιχνιδομηχανή, λάπτοπ, ντέσκτοπ και τηλεόραση. Συμμετοχή στην....
έρευνα αυτή έλαβαν 63 παιδιά δημοτικού, ηλικίας 10 και 11 ετών. 
Τρία στα τέσσερα από αυτά διαπιστώθηκε πώς είχαν, καθημερινή πρόσβαση σε συσκευές όπως το Nintendo και το PlayStation, ενώ επτά στα δέκα είχαν προσωπικό Laptop, καθώς επίσης και τα smartphones, δεν θα μπορούσαν να είναι εκτός ηλεκτρονικής αγαπημένης λίστας, αφού σχεδόν τα 30 από τα 60 παιδιά είχαν, πρόσβαση σε αυτά.
Η σημαντική αυτή έρευνα των επιστημόνων αποσκοπεί στην εύρεση λύσεων, ώστε να μειωθεί ο χρόνος παρακολούθησης των παιδιών στις διάφορες οθόνες. Πάντως, η ηλεκτρονική αυτή ενασχόληση, πιθανόν να μπορούσε να ήταν ωφέλιμη για τους μικρούς μας φίλους, όμως έρευνες έδειξαν ότι η δράσεις με πολλαπλούς στόχους, αναπτύσσουν την οξυδέρκεια και ενεργοποιούν συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου. 
Παρ’ όλα αυτά όμως, οι επιστήμονες χτυπούν το καμπανάκι της προειδοποίησης για πολλά ακόμα αναπάντητα ερωτήματα, καθώς τονίζουν πώς η καθιστική ζωή επιδρά αρνητικά τόσο στην πνευματική υγεία των νέων, όσο και στην αύξηση κινδύνου του σωματικού βάρους που καταλήγει σε παχυσαρκία. 
Οπότε, σύμφωνα με τους ερευνητές απαιτείται συγκεκριμένη τακτική περιορισμού για κάθε ηλεκτρονική συσκευή, προστατεύοντας έτσι τα παιδιά σας από κάθε κίνδυνο.