Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ

Από την Ιωάννα Λαΐνη

Γονιδιακή θεραπεία, καταστρέφει τους καρκινικούς όγκους
σε ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία

Προσθήκη λεζάντας
Ύστερα από είκοσι χρόνια προσπάθειας, επιστήμονες στις ΗΠΑ, κατάφεραν με γονιδιακή θεραπεία να καταστρέψουν καρκινικούς όγκους σε ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο λευχαιμίας.  
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, και σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, τροποποίησαν γενετικά τα κύτταρα-Τ του ανοσοποιητικού συστήματος, προκειμένου να καταστρέφουν ένα ....
συγκεκριμένο μόριο πρωτεΐνης (CD-19), που βρίσκεται στην επιφάνεια των λευχαιμικών κυττάρων. Η θεραπεία αυτή χρησιμοποιήθηκε ήδη, σε δυο ασθενείς που είχαν ελάχιστο χρονικό ζωής, που πλέον τώρα παρουσιάζουν πλήρη αλλαγή προς το καλύτερο, σχεδόν ένα χρόνο μετά, με κανένα ίχνος λευχαιμίας στο αίμα τους, ενώ σε ένα τρίτο ασθενή ο όγκος παραμένει υπό έλεγχο.
Ο καθηγητής Μαίκλ Καλό, ένας από τους επικεφαλής της επιστημονική έρευνας δήλωσε, πως η τεχνική αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως των πνευμόνων, των ωοθηκών, του μελανώματος, του μυελώματος κ .α
Παρ όλα αυτά, η νέα αυτή θεραπεία εμφανίζεται να είναι ασφαλής και χωρίς παρενέργειες, που όμως θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες.