Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Το «Βοήθεια στο Σπίτι», εν κινδύνω…

Με αφορμή και την ανακοίνωση του βουλευτή Ηρακλείου της ΔΗ.ΣΥ. Λευτέρη Αυγενάκη, την οποία διένειμε προς όλους τους ΟΤΑ της χώρας, ως προς τον κίνδυνο της επικείμενης παύσης λειτουργίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», από πλευράς Δήμου Χαλκιδέων σχολιάζεται:

Η χρηματοδότηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» (με συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις και παρατάσεις μέσω των......
κοινοτικών πλαισίων στήριξης -Β' ΚΠΣ, Γ' ΚΠΣ και ΕΣΠΑ- αφού μπορεί το Πρόγραμμα να έχει ενταχθεί από χρόνια στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά ποτέ δεν εξασφαλίστηκε η διαρκής και σταθερή χρηματοδότησή του από εθνικούς πόρους) λήγει με το τέλος του 2011 και ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για τη συνέχισή του.
Έτσι, μια τόσο πετυχημένη και δημοφιλής κοινωνική Δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που προσφέρει κατ’ οίκον συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη, ιατρική φροντίδα, νοσηλευτική μέριμνα, καθώς και διενέργεια εξωτερικών εργασιών και συνοδεία στις διάφορες υπηρεσίες σε ηλικιωμένους και έχοντες αναπηρία συνανθρώπους μας), απειλείται με κατάρρευση, τη στιγμή μάλιστα που σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, αυξάνονται οι αιτήσεις ένταξης στις κοινωνικές υπηρεσίες της…
Τα κονδύλια, στερεύουν. Οι εργαζόμενοι –στην πλειοψηφία τους, συμβασιούχοι που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ-, δεν επαρκούν. Η αυτοθυσία των απλήρωτων εργαζομένων που κρατούν το κοινωνικό πρόγραμμα σε λειτουργία με νύχια και με δόντια καθώς και οι αυξημένες ανάγκες, αναζητούν ευαίσθητη απόκριση από την Πολιτεία. Η Κυβέρνηση, δεν έχει προβλέψει καμία πηγή χρηματοδότησης μετά το τέλος του έτους. Εάν διακοπεί η λειτουργία του «Βοήθεια στο Σπίτι», θα είναι τραγικό πλήγμα για συνανθρώπους μας, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άποροι, ανήμποροι και μόνοι στη ζωή, θα σημάνει τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον πλήρη μαρασμό τους.
Ο Δήμος Χαλκιδέων διεκδικεί τη δημιουργία μόνιμων δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κοινωνικών Υπηρεσιών στους ΟΤΑ, με σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να υπάρξει η διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας τους, με σταθερή χρηματοδότηση και κατοχύρωση των θέσεων εργασίας.