Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ

¨ Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα …..ως τρόπος ζωής¨ ήταν το θέμα ημερίδας που με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2012, στην Κύμη – Εύβοιας, σε μια περιοχή, όπου η γεωργική δραστηριότητα αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια ενασχόληση των ανθρώπων της , με κυρίαρχο γεωργικό προϊόν τα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ( ΠΟΠ ) Ξηρά Σύκα – Κύμης.

Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς ΕλλάδαςΘεματικός Τομέας Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής – σε συνεργασία με το Δήμο Κύμης Αλιβερίου και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - ¨Δήμητρα ¨ ( ΕΛ.Γ.Ο. - ¨Δήμητρα ¨ ) και έλαβε μέρος στην κατάμεστη αίθουσα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κύμης.

Την ημερίδα άνοιξε ο Δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου, κ. Δημήτρης Θωμάς ο οποίος .....
αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής του και στην αναγκαιότητα ανάδειξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας , όχι μόνο ως τρόπου ζωής , αλλά και ως σημαντικής παραμέτρου ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας του τόπου του, στηριζόμενη σε ορθές επιχειρηματικές πρακτικές, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλο παραγωγικό κλάδο.


Σχετικά με τη διοργάνωση της ημερίδας , ο αρμόδιος για τα αγροτικά θέματα Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας κ. Σταμάτης Καπελέρης, επεσήμανε ότι Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , από την πρώτη κιόλας στιγμή, έχει επιδοθεί σ’ ένα αγώνα να αναδείξει τον πρωτογενή της τομέα πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της, καθόσον έχει διαβλέψει, ότι η ανάπτυξη της λεγόμενης, συμβολικά , πράσινης επιχειρηματικότητας δύναται να τονώσει εκ νέου την ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα, αυτό που λέμε εξωστρέφεια και γενικά το επιχειρείν της αγροτικής μας οικονομίας.

Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα , όσο ποτέ άλλοτε, θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τη γεωργία του χθες και να προχωρήσουμε στη γεωργία του αύριο, μέσα από ένα επαναπροσανατολισμό του παραγωγικού της μοντέλου, από την κατεύθυνση της παραγωγής , στην κατεύθυνση της ποιοτικής παραγωγής και της διάθεσης μέσα από μια νέα αγροτική επιχειρηματικότητα , όπως επιχειρείται να αναδειχθεί και μέσα από την ημερίδα .

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας , κ. Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος ήταν παρών στην ημερίδα, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου και στα έργα που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, αλλά και στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, τονίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας υποδομών για την τόνωση της προσπάθειας που γίνεται εκ μέρους της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό :

- Ο βουλευτής Ευβοίας ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη θετική προσπάθεια της Περιφέρειας στην οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων στην επαρχία, καθόσον φέρνει πιο κοντά τους ειδικούς του χώρου με τα ουσιαστικά προβλήματα των αγροτών, επισημαίνοντας, όμως, ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί ζητούμενο για τον Έλληνα αγρότη, που με τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού δεν υπάρχει το πιστωτικό εργαλείο για να τη στηρίζει .

- Ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ , κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα η Περιφέρεια για να γίνει η γεωργία του τόπου μας ξανά επίκεντρο της αναπτυξιακής μας προοπτικής, με στόχο την ανάκαμψη της αγροτικής μας οικονομίας και το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης που διατρέχει τη χώρα μας.

- Ο βουλευτής Ευβοίας της ΔΗΜ.ΑΡ , κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην αξιέπαινη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την πληροφόρηση του αγροτικού πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι για να γίνει η αγροτική επιχειρηματικότητα το όχημα αγροτικής ανάπτυξης, απαιτείται  σχεδιασμός και  υλοποίηση   στοχευμένων  κατάλληλων  προγραμμάτων, αφενός  κατάρτισης  και  πληροφόρησης και  αφετέρου  αγροτικής  ανάπτυξης, που  θα  λαμβάνουν  υπ' όψη  τις  ιδιαιτερότητες  τόσο  του  πληθυσμού-στόχου  όσο  και  της  περιοχής  εφαρμογής.


Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, καθώς επίσης και πολλοί αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου..


Στην ημερίδα, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πάνω σε θεματικά αντικείμενα του Επιχειρησιακού της Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα, έγιναν αναφορές για :

  • τς τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με την αναμόρφωση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για μετά το 2013 και τις επιμέρους διαστάσεις της για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου ,
  • τη λειτουργία των Οργανώσεων Παραγωγών ( Ο.Π.) – Ομάδων Παραγωγών, για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων τους, ως αντίδοτο αντιμετώπισης κρίσεων και βελτίωσης της θέσης των παραγωγών στην αγροδιατροφική αλυσίδα, αλλά και την εστίαση στην προώθηση της αγροτικής επιχειρηματικότητας με υγιείς και ανταγωνιστικούς όρους,
  • την εκπαίδευση και την αγροτική επιχειρηματικότητα,
  • τη σύνδεση έρευνας και καινοτομίας με τοπικούς παραγωγούς ,
  • τη διαμόρφωση ενός καλλιεργητικού πλάνου της τοπικής παραγωγής,
  • τα προγράμματα υποστήριξης των τοπικών παραγωγών,
  • τη σύσταση αγροδιατροφικής σύμπραξης για την προώθηση και προβολή των αγροτικών προϊόντων, κ.ά.

Κύριοι ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι :

- Καπελέρης Σταμάτης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας , με θέμα : ‘’ Ο ρόλος της Περιφέρειας … στην ενθάρρυνση της αγροτικής επιχειρηματικής δράσης ’’.

- Γκίκας Βασίλης, Πρόεδρος Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - “ Δήμητρα“ ( ΕΛ.Γ.Ο. - “ ΔΗΜΗΤΡΑ “ )., με θέμα : ‘’ Ανιχνεύοντας τη γνώση … στην αγροτική επιχειρηματικότητα ’’.

- Πολιτοπούλου Ζωή, Στέλεχος της Δ/νσης Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ, με θέμα :‘’ Το μελλοντικό διαδίκτυο ( internet ) ως μέσο εξυπηρέτησης της αγροδιατροφικής αλυσίδας’’.

- Παλαιολόγος Αντώνης – Γεωπόνος , με θέμα ‘’ Προτάσεις Κανονισμών για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και την Αγροτική Ανάπτυξη μετά το 2013 ’’.

- Φουλίδη Άννα, Προϊσταμένη Τήματος Πυρηνοκάρπων – Μηλοειδών, Δ/νσης ΠΑΠ – Δενδροκηπευτικής του ΥπΑΑΤ, με θέμα : ‘’ Οργανώσεις Παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών ’’.

- Τσελάς Σταύρος, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας, με θέμα ‘’ Καλλιεργητικό Πλάνο – Αγροδιατροφική Σύμπραξη : Εργαλεία οργάνωσης του παραγωγικού συστήματος ’’.

Τέλος, σημειώνεται ότι μέσα στην Αίθουσα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κύμης υπήρξε ειδικά διαμορφωμένος εκθεσιακός χώρος παρουσίασης των τοπικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου

  • Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κ. Σταμάτη Καπέλερη

Ημερίδα: « Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα … ως τρόπος ζωής ».

Κύμη, 3-12-2012



Εισήγηση Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας
& Κτηνιατρικής
κ. Σταμάτη Καπέλερη


« Ο ρόλος της Περιφέρειας … στην ενθάρρυνση της αγροτικής επιχειρηματικής δράσης »



Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι, Αγρότισσες και Αγρότες,

Η σημερινή παρουσία σας στην ημερίδα με τίτλο :

« Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα … ως τρόπος ζωής ». μας τιμά ιδιαίτερα.

Είναι μια ημερίδα ενταγμένη στα πλαίσια του Επιχειρησιακού μας Σχεδίου που αφορά στην οικοδόμηση μας νέας αγροτικής Περιφερειακής Ανάπτυξης, ως πρώτο ολοκληρωμένο βήμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να αποκτήσει ο πρωτογενής της τομέας , ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στην οποία κεντρική και κυρίαρχη θέση κατέχει :

  • η παραγωγή διατροφικών προϊόντων και όχι μόνον,
  • η γη και φυσικά
  • ο αγρότης και οι προσπάθειες του να παράγει, για επισιτιστικούς αλλά και για εξαγωγικούς σκοπούς.

Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας και η αβεβαιότητα για την έκβαση της δημοσιονομικής κρίσης έχουν επηρεάσει αποφασιστικά την επιχειρηματική δράση σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας.

Και φυσικά έχει επηρεάσει δραστικά την αγροτική μας παραγωγή και κατ’ επέκταση την οικονομία του τόπου μας.

Η κρίση, όμως , όπως την βιώνουμε καθημερινά έχει δύο πλευρές :
Η μία είναι η παθητική , στην οποία σταυρώνουμε τα χέρια, αποδίδοντας το κακό σε όλους τους άλλους, εκτός των εαυτών μας, περιμένοντας μόνο την πολιτεία να πράξει για εμάς ή το ακαλλιέργητο χωράφι μας να φυτρώσει μόνο του.

Και η άλλη πλευρά είναι η δράση. Ατομική και Συλλογική.

Ρωτάμε, μαθαίνουμε, ενημερωνόμαστε και επιτέλους απελευθερωνόμαστε από τα δεσμά ενός ξεπερασμένου μοντέλου, που τόσα χρόνια μας κρατούσε δέσμιους και μας οδήγησε στη σημερινή δυσχερή για τη χώρα μας κατάσταση.

Το παρελθόν απέδειξε ότι αποσπασματικές και ευκαιριακές πολιτικές δεν βοηθούσαν ούτε τον τόπο ούτε τους ανθρώπους του.
Έξοδος από την κρίση χωρίς παραγωγική ανασυγκρότηση δε γίνεται.

Σήμερα θα ακούσετε από χείλη έμπειρα νέα πράγματα.

Όλα έχουν προοπτική αρκεί να εξετάσετε τις προτάσεις με σοβαρότητα, ανοικτό μυαλό και τη θέληση σας να τα υλοποιήσετε .

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την πρώτη κιόλας στιγμή έχει επιδοθεί σ’ ένα αγώνα να αναδείξει τον πρωτογενή της τομέα πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της, καθόσον έχει διαβλέψει, πέραν από τις επιμέρους σχετικές τομεακές αναφορές στην ελληνική οικονομία ( ΣΕΒ, ΙΟΒΕ, κλπ ) ότι η ανάπτυξη της λεγόμενης, συμβολικά , πράσινης επιχειρηματικότητας δύναται να τονώσει εκ νέου την ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα , αυτό που λέμε εξωστρέφεια και γενικά του επιχειρείν της αγροτικής μας οικονομίας.

Έτσι, λοιπόν, προχωρήσαμε στην υιοθέτηση ενός Επιχειρησιακού Σχεδίου για τον Πρωτογενή της Τομέα , με την συμβολική ονομασία «καλάθι» αγροτικών προϊόντων και δρομολογήσαμε αφενός ημερίδες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με σκοπό την ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού πάνω στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον αγροτικό χώρο και αφετέρου δράσεις και ενέργειες βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, που απορρέουν από το Επιχειρησιακό της Σχέδιο, που θα συμβάλλουν στη στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της αγροτικής της οικονομίας .

Η αγροτική επιχειρηματικότητα, αποτελεί κατ’ ουσία την προοπτική για όσους δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα ή από επιλογή θέλουν να γίνουν αγρότες και να αξιοποιήσουν καινοτόμες διαδικασίες, είτε στον πρωτογενή τομέα, είτε στη μεταποίηση είτε ακόμη και στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, στο πλαίσιο της αγροδιατροφικής αλυσίδας, σε μια πράγματι δύσκολη οικονομική συγκυρία .

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αλλά και στις δικές μας επιλογές ως εχέγγυο καινοτομίας, οικονομικής και κοινωνικής συνοχής , αύξησης της απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης.

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε διάφορα επίπεδα, από την παροχή οικονομικών κινήτρων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων ή τη βελτίωση υφισταμένων και τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού για την επιχειρηματική δράση οικονομικού περιβάλλοντος μέχρι την « καλλιέργεια » της επιχειρηματικής δραστηριότητας ως αξίας / τρόπου σκέψης / τρόπου ζωής και ως επαγγελματικής επιλογής θέτει σε κίνηση ένα μηχανισμό που παράγει ανάπτυξη και αυτός ο μηχανισμός για μας , για την Περιφέρειά μας είναι το δικό της Επιχειρησιακό Σχέδιο για τον Πρωτογενή Τομέα.

Δράσεις και πρωτοβουλίες οργάνωσης του παραγωγικού συστήματος της Περιφέρειας, όπως :

  • Καλλιεργητικό πλάνο και συναφείς επενδύσεις
  • Αγροδιατροφική σύμπραξη
  • Κατάρτιση – Ενημέρωση – Πληροφόρηση
  • Διασύνδεση έρευνας / παραγωγής
  • Περιφερειακή Ταυτότητα
  • Δημιουργία διαδικτυακού κόμβου
  • Πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας
  • Συμβολαιακή γεωργία
  • Γεωργικοί Σύμβουλοι
  • Υποδομές, κ.’α.

Συνθέτουν τη δική μας πολιτική στη θεμελίωση μιας επιχειρηματικής προσέγγισης στο ανήσυχο βλέμμα νέων κυρίως ανθρώπων ανακάλυψης, αξιολόγησης και αξιοποίησης ευκαιριών.

Οι συνθήκες στην οικονομία μας είναι τέτοιες που προκρίνουν την επιχειρηματικότητα ευκαιρίας, καθότι σχετίζεται με την καινοτομία και έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη, άρα μιλάμε για παραγωγική επιχειρηματικότητα, έναντι της επιχειρηματικότητας ανάγκης ή της επιχειρηματικότητας προσοδοθηρίας, η οποία αναπτύσσεται σε περιόδους ανεργίας και χαμηλών οικονομικών επιδόσεων για να καλύψει την αδυναμία εύρεσης μισθωτής απασχόλησης.
Η χώρα μας οφείλει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη νέα τάση που διαγράφεται για αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και μέσω στοχευμένων προγραμμάτων να προωθήσει καινοτόμα εγχώρια « πράσινα προϊόντα » στο εξωτερικό και όχι μόνο.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι παρόλο που έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες για έρευνα και αξιοποίηση καινοτόμων αγροτικών προϊόντων, αυτές είχαν συνήθως ένα στενό ορίζοντα που είχε ως πυρήνα αποκλειστικά την τόνωση της γεωργικής παραγωγής.
Η προσέγγιση μας, σήμερα, καινοτομεί σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει όλες τις πιθανές μεταποιητικές βιομηχανικές εφαρμογές και την εξεύρεση ενδιαφερόμενων μεταποιητικών βιομηχανιών για την υιοθέτηση τους στη χώρα μας και μέσω αυτού να δημιουργηθεί η υπεραξία που θα επιτρέψει την προσδοκία υψηλότερων αποδόσεων στον αγρότη.
Είναι σημαντικό η αρχή να γίνει από την εξεύρεση των κατάλληλων ανταγωνιστικών προϊόντων μεταποίησης και της στόχευσης σε δυνητικές αγορές-στόχους και εν συνεχεία να εστιάσουμε στην αγροτική ανάπτυξη με αξιόλογες πλέον προσδοκίες απόδοσης.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, απαιτείται :
  • να δοθούν τα αναγκαία κίνητρα για την ανάπτυξη τέτοιων προϊόντων, ήδη, βρισκόμαστε στην τελική φάση των κοινοτικών διαπραγματεύσεων για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης για μετά το 2013,
  • να εντατικοποιηθεί η παραγωγή τους και να
  • καταστεί σαφής η χρησιμότητα της πιστοποίησης και της τυποποίησης των προϊόντων αυτών, αλλά και της συλλογικότητας των ενεργειών μας που θα πρέπει να διακατέχει τα βήματά μας , όπως οργανώσεις παραγωγών - ομάδες παραγωγών, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις συλλογικού και παραγωγικού σκοπού στα πλαίσια της Κοινωνικής Οικονομίας, κλπ.
Με το συντονισμό των αρμόδιων φορέων αλλά και την συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα μπορούσαν αρχικά να εφαρμοστούν τέτοιες δράσεις στη χώρα μας σε πιλοτικό στάδιο.


Κυρίες και Κύριοι

Φίλες και Φίλοι, Αγρότισσες και Αγρότες

Στα μέσα της θητείας της πρώτης Αιρετής Περιφέρειας επιλέξαμε την πόλη της Κύμης για να ολοκληρώσουμε τη σειρά των δώδεκα ημερίδων, που πραγματοποιήσαμε σε Δήμους των πέντε περιφερειακών ενοτήτων, στο πλαίσιο της παρουσίασης και των στόχων του Επιχειρησιακού μας Σχεδίου.

Και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του, καθόσον η Κύμη είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας, με πλούσια ιστορική παράδοση και με οικονομικές δυνατότητες, οι οποίες, όποτε μπόρεσαν να αναπτυχθούν, είχαν ως αποτέλεσμα την οικιστική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη , ενώ στο σύνολό του ολόκληρος ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου χαρακτηρίζεται από το απαράμιλλο φυσικό κάλλος του , που εκδηλώνεται με την ύπαρξη μεγάλης βιοποικιλότητας, με εξαιρετική ποικιλία χλωρίδας και πανίδας και σημαντικών βιοτόπων και φυσικών τοπίων.

Η Κύμη, το ¨μπαλκόνι του Αιγαίου¨ όπως συνηθίζεται να αναφέρεται έχει καταφέρει να διατηρήσει τον ξεχωριστό αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα και πολλά από τα περίφημα κουμιώτικα νεοκλασικά της σπίτια, που χτίστηκαν με πέτρα Βιτάλου τον 19ο αιώνα, τότε που η Kύμη γνώρισε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη χάρη στο εμπόριο τοπικών παραγόμενων γεωργικών προϊόντων ( κρασί, λάδι, μετάξι ), το κάρβουνο και τη ναυτιλία της, ενώ είναι ένα από τα μεγαλύτερα στο Αιγαίο ασφαλές τεχνητό λιμάνι και φυσικά πύλη προς την Ανατολή.

Σήμερα είναι διεθνώς φημισμένα τα σύκα της ( ως ΠΟΠ – Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης ), ενώ ιδιαίτερη αξία έχουν το κεράσι, τα αρωματικά φυτά, το λάδι της, και μην ξεχνάμε και αυτό θα πρέπει να αναδείξουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων που προέρχονται από την προβατοτροφία της απειλούμενης με εξαφάνιση φυλής προβάτου Κύμης.

Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν αναφερόμουν και στο μοναδικό νησί της Περιφέρειάς μας , τη Σκύρο, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Κύμη , στο νησί του Αχιλλέα , του Νεοπτόλεμου και του βασιλιά Λυκομήδη, το νησί που σήμερα έχει συνδέσει το όνομα του με τα σκυριανά αλογάκια, τα περίφημα αγροτικά του προϊόντα, αιγοπρόβειο κρέας, εκλεκτά κεφαλοτύρια και μυζήθρες, μέλι , αρωματικά φυτά ( όπως φασκόμηλο , ρίγανη , θυμάρι κ.ά. ), όσπρια , για τα οποία θα πρέπει να τα αναδείξουμε ακόμη περισσότερο, αλλά και με την αλιεία της , την ποιοτική τουριστική της κίνηση , την χαρακτηριστική κεντητική σκυριανή χειροτεχνία και τα ιδιότυπα σκυριανά έπιπλα, στοιχεία που συνθέτουν τον πολυλειτουργικό χαρακτήρα της αγροτικής επιχειρηματικότητας της Σκύρου.

Θα ήθελα , για τους λόγους αυτούς, να τονίσω ότι είμαστε στη διάθεση του παραγωγικού δυναμικού του τόπου μας για κάθε είδους συνεργασία προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η πράσινη επιχειρηματικότητα, αλλά παράλληλα να επιτευχθεί και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η σημερινή μας ημερίδα με θέμα : « Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα … ως τρόπος ζωής » που μέσω αυτής ευελπιστούμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στο επιχειρείν του τόπου μας και στην έξοδό μας από την οικονομική δυσκαμψία.

Κλείνοντας , θα ήθελα να αναφερθώ και στον αείμνηστο, συμπατριώτη μας, μεγάλο έλληνα γιατρό και ερευνητή Γεώργιο Παπανικολάου, αναφέροντας τα λόγια του « το ιδανικόν μου.. έλεγε.. μεταξύ άλλων.. είναι να εργασθώ, να δράσω, να δημιουργήσω, να κάμω κάτι τι αντάξιον ενός ανθρώπου ηθικού και δυνατού»

Ας κρατήσουμε αυτή την προτροπή και ας προχωρήσουμε όλοι μαζί για την πρόοδο του τόπου μας.

Ευχαριστώ θερμά όλους εσάς για την παρουσία σας και το χρόνο σας.