Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Αρχίζουν οι εργασίες του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ


Ξεκινά σήμερα, Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Στο συνέδριο θα γίνουν ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης, ενώ θα εκλεγούν τα νέα όργανα (Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή και Γενικό Συμβούλιο) της Συνοσπονδίας.
Στις εργασίες θα μετέχουν περίπου 430 σύνεδροι οι οποίοι καλύπτουν 130 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα). Κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί 1.000 εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Η μείωση των συνέδρων οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της ανεργίας, των εθελούσιων εξόδων και των.....

πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έχουν μειωθεί και οι συνδικαλιζόμενοι εργαζόμενοι.
Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, Σάραν Μπάροου, ενώ θα παρευρεθεί επίσης και θα χαιρετήσει η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Μπερναντέτ Σεγκόλ. Θα παραβρεθούν επίσης ο πρόεδρος της ΣΕΣ και γενικός γραμματέας των Κoμισιόνες Ομπρέρας Ιγνάθιο Φερνάντεθ Τόχο.

Στο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ θα παρευρεθούν συνολικά 26 αντιπροσωπείες από 12 χώρες, μεταξύ αυτών της Κύπρου, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Βραζιλίας.

«Τα συνέδρια δεν είναι από μόνα τους κρίσιμα, τα κάνουν κρίσιμα οι εποχές. Είμαστε στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολίτευσης. Η χώρα βρίσκεται στο "στενό κορσέ" και στο "ζουρλομανδύα" της λιτότητας που επέφεραν τα μνημόνια και καθημερινά κατεβαίνει την κατηφόρα της ύφεσης με άμεσες συνέπειες στην ανεργία και στη μείωση του βιοτικού επιπέδου που φτάνει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη.


Υπογράμμισε δε πως πρόκειται για μια θλιβερή πραγματικότητα που δεν αξίζει σε χώρα που θέλουν κάποιοι να λένε ότι είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σημείωσε πως «πρώτιστη εργατική και κοινωνική απαίτηση των συνδικάτων είναι η αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας και η συζήτηση και στο Συνέδριο πρέπει να επικεντρωθεί στο μείζον αυτό ζήτημα».


Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε πως η ΓΣΕΕ δεν είναι «μονόχρωμο» κίνημα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά όλοι αυστηρά ταγμένοι σε αυτό, υπερασπίζουμε τα συμφέροντα των δυνάμεων της εργασίας, των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, με ενότητα και αγώνα.