Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Ενεργής παρέμβαση από τη Δημοτική Αρχή για την προστασία της υγείας των μαθητών από ακατάλληλα προς κατανάλωση φρούτα που στάλθηκαν σε σχολεία της περιοχής μας

Τα προβλήματα σε άλλες περιοχές της χώρας, τα οποία είχαν δημοσιοποιηθεί αλλά και κάποιες καταγγελίες είχαν βάλει σε σκέψεις τη Δημοτική Αρχή και τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας, όσον αφορά στην ποιότητα των φρούτων που ξεκίνησαν από την περασμένη Παρασκευή να μοιράζονται σε σχολεία του Δήμου Χαλκιδέων, στο πλαίσιο του προγράμματος «φρούτα στα σχολεία» που εξελίσσει ανά τη χώρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Δημοτική Αρχή και Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είχαν από κοινού αποφασίσει έλεγχο των φρούτων και λήψη μέτρων προστασίας της ....
υγείας των μαθητών, σε περίπτωση που ανέκυπτε ζήτημα.
Σε έλεγχο σήμερα το πρωί στις συσκευασίες που μοιράζονταν στο Δημ. Σχολείο Αγ. Νικολάου (Μπούρτζι), διαπιστώθηκαν αλλοιωμένα φρούτα: τα πορτοκάλια σε ποσοστό άνω του 50%, τα αχλάδια σε μικρότερο ποσοστό και τα μήλα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Άμεσα, ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, ο οποίος έδωσε εντολή να μην μοιραστεί το παραμικρό στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων και διέταξε σχετική έρευνα.
Οι γεωπόνοι και επόπτες υγείας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, που πήγαν επιτόπου και εξέτασαν μία μία όλες τις συσκευασίες, παρουσία του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, επιβεβαίωσαν το πρόβλημα και το μέγεθός του.
Μάλιστα, σε έκθεσή τους, αναφέρουν ότι «το σάπισμα των φρούτων είναι πολύ παλαιότερο», προσδιορίζοντας ότι «είχαν τα ίδια προβλήματα και την ημέρα της φόρτωσης τους».
Σημειώνεται, κατά την ενημέρωση από τη Δ/νση του σχολείου, έγινε γνωστό ότι η παρτίδα των φρούτων, κατέφθασε την περασμένη Παρασκευή, με απλό και όχι ψυγείο φορτηγό, χωρίς ειδοποίηση για την παραλαβή τους δύο μέρες πριν, όπως προβλέπει η εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας και αφ’ ότου είχαν φύγει οι μαθητές. Ένα τμήμα από αυτή την παρτίδα έμεινε εκτός ψυγείων, για να διανεμηθεί σήμερα με την επιστροφή των μαθητών. Πάντως, σύμφωνα και με την έκθεση των ειδικών, η ωρίμανση από την παραμονή των φρούτων κατά το 3ήμερο της Αποκριάς στο σχολείο, δεν δικαιολογεί την εικόνα και την κατάστασή τους.
Στη σύσκεψη που ακολούθησε, με τη συμμετοχή και κλιμακίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι αρμόδιος φορέας για την εξέλιξη του προγράμματος, δεν επαρκούσαν οι όποιες διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ότι τα συγκεκριμένα φρούτα έχουν υποστεί όλους τους απαραίτητους ποιοτικούς ελέγχους και διαθέτουν τα αναγκαία πιστοποιητικά φυτοϋγείας ενώ δεν άντεξε ως δικαιολογία για τις αλλοιώσεις, στην περίπτωση, η όποια προσπάθεια να επιρριφθούν ευθύνες στους υπεύθυνους του σχολείου και στο 3ήμερο της Αποκριάς.

Αντίθετα, έγινε αποδεκτή η εισήγηση των ειδικών, οι οποίοι χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο τμήμα των φρούτων ως «ακατάλληλα για κατανάλωση». Και αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί ο όρος της σύμβασης που προβλέπει ότι «σε όποια περίπτωση παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα ο ανάδοχος του έργου είναι υποχρεωμένος να αντικαθιστά άμεσα τη συγκεκριμένη παρτίδα».

Ήδη, κατόπιν όλων αυτών, με επείγουσα εγκύκλιό του, ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας επισημαίνει πως δεν πρέπει να παραλαμβάνουν οι επιτροπές των Δημοτικών Σχολείων φρούτα αν δεν έχουν ειδοποιηθεί δύο μέρες πριν και δεν έχουν συμφωνήσει για τον χρόνο παραλαβής τους. Παράλληλα, δεν θα γίνεται η παραλαβή τους μετά το τέλος του μαθήματος την Παρασκευή, έτσι ώστε να μην υπάρχει ενδιάμεσα η αργία του Σαββατοκύριακου. Ενώ, θα πρέπει να γίνεται σχολαστικός έλεγχος σε οτιδήποτε περιέχει η κάθε συσκευασία φρούτων και αν διαπιστωθούν αποκλίσεις στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, να υπάρχει άμεση ενημέρωση των αρμόδιων αρχών οι οποίες και θα αποφασίζουν για την ποιοτική τους κατάσταση και για το αν θα πρέπει να δοθούν στους μαθητές.
Από πλευράς της, η Δημοτική Αρχή, υπογραμμίζει ως πρώτιστη προτεραιότητα την προστασία της υγείας των μαθητών. Εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της από την αποτελεσματική συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας και από την ενεργοποίηση της Εισαγγελικής Αρχής. Και δηλώνει ότι θα συνεχίσει ενεργά να παρακολουθεί τους αναγκαίους ελέγχους των φρούτων που αποστέλλονται στα σχολεία και να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται προβλήματα, ώστε σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει υπόνοια κινδύνου για τους μαθητές.