Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ


Προβάδισμα της τάξεως του 0,8% έναντι της ΝΔ δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Μarc για λογαριασμό του Alpha.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το «φακελάκι» ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα, καθώς και ότι οι πρόσφατες καταδίκες πολιτικών προσώπων για διαφορά γίνονται για να εκτονωθεί η κοινωνική ένταση.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,4%, η ΝΔ 22,6%, η ....

Χρυσή Αυγή 9,7%, το ΠΑΣΟΚ 5,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,4%, η ΔΗΜΑΡ 4,7% και το ΚΚΕ 4,4%.
Με τις αναγωγές στην έγκυρη ψήφο, τα ποσοστά διαμορφώνονται για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 28,4%, για τη ΝΔ στο 27,4%, για τη Χρυσή Αυγή στο 11,7%, για το ΠΑΣΟΚ στο 6,8%, για τους ΑΝΕΛ στο 6,6%, για τη ΔΗΜΑΡ στο 5,7% και για το ΚΚΕ στο 5,3%.

Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στη «μονομαχία» για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό (47,4% έναντι 32,4%).

Η πλειοψηφία των ερωτώμενων προκρίνει την ολοκλήρωση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης (58,7%), όμως ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην παράσταση νίκης (44,8%) αν γινόντουσαν σήμερα εκλογές.


Διαφθορά

Ένας στους τέσσερις πολίτες παραδέχεται ότι τα τελευταία χρόνια του έχει ζητηθεί φακελάκι για υπόθεσή του στο δημόσιο τομέα, ενώ το 42,7% πιστεύει ότι η διαφθορά αυξήθηκε τα τελευταία 3-4 χρόνια, έναντι 39,3% που θεωρεί ότι μειώθηκε.


Η μεγάλη πλειοψηφία λέει ότι το «φακελάκι» ισχύει στα νοσοκομεία (61%). Ακολουθούν οι πολεοδομίες και οι εφορίες.


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερώτηση για το λόγο τον οποίο θεωρούν οι πολίτες ότι τον τελευταίο καιρό καταδικάζονται πολιτικά πρόσωπα για διαφθορά. Δύο στους τρεις πολίτες θεωρούν ότι αυτό γίνεται «για να εκτονωθεί η κοινωνική ένταση και το αίσθημα περί δικαίου».


Μόλις το 15% περίπου θεωρεί ότι οι καταδίκες αυτές γίνονται είτε γιατί υπάρχει βούληση να σταματήσει πλέον η ατιμωρησία, είτε γιατί σκλήρυνε τη στάση της η δικαιοσύνη.


Η συντριπτική πλειοψηφία (88,1%) θεωρεί ότι η διαφθορά πολιτικών προσώπων είναι γενικότερο φαινόμενο, το 94,2% θεωρεί δίκαιη τη δήμευση της περιουσίας του Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ το 56,4% θεωρεί δίκαια τα ισόβια για τον κ. Παπαγεωργόπουλο.