Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή δελτίο τύπου που από κοινού εξέδωσαν τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων ΣΕΛΜΑΝ, Προβλήτας Λιμένος ΣΕΛΜΑΝ και Εργατοϋπαλλήλων & Τεχνιτών του εις Βαθύ Αυλίδος εργοστασίου (Α' Εγκατάσταση) ΙΝΤΕΡΚΕΜ, σημειώνουμε:

1. Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων συμμετέχει ενεργά τόσο στις συσκέψεις που καλούν τα Σωματεία Εργαζομένων όσο και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διοργανώνουν.
Ενώ, ανταποκρίνεται πάντα, στο μέτρο του δυνατού, σε κάθε ζητούμενο όλων των Σωματείων.
Δεδομένου δε ότι ο Δήμος δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες (αδειοδοτήσεις κλπ) ως προς τις...
εργοστασιακές μονάδες, ο Δήμαρχος έχει επιλέξει την τακτική της άσκησης πίεσης προς τους ιδιοκτήτες τους, όπως έπραξε πρόσφατα σε ότι αφορά στους λιμένες της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (Τσιμεντάδικο) και της ΣΕΛΜΑΝ.

2. Α. Η πρόσκληση από πλευράς Δημάρχου (όπως είχε συμφωνηθεί να πράξει και έπραξε) προς τις Διοικήσεις των δύο μονάδων για επαφή και διάλογο με τα Σωματεία στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης, δεν έτυχε ανταπόκρισης.
Και βέβαια, όπως είναι κατανοητό, δεν θα μπορούσε να επιβληθεί.

2.Β. Σε ότι αφορά στο ρώτημα της ανακοίνωσης των Σωματείων που υπαινίσσεται δήθεν ταχύτατη ανταπόκριση στην υποθετική περίπτωση που η συνάντηση είχε ζητηθεί από την εργοδοτική πλευρά, υπεβθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος
- δεν είχε ποτέ την παραμικρή επαφή με τη Διοίκηση Αδαμόπουλου, αρνούμενος καν να τους δεχθεί στο γραφείο του, παρά τις ασκούμενες πιέσεις, για μείωση των ανταποδοτικών τελών της μονάδας
- κράτησε συγκεκριμένη στάση, που οι εργαζόμενοι γνωρίζουν, στη μια και μοναδική επαφή του με τους εκπροσώπους του τότε διάδοχου σχήματος της ΙΝΤΕΡΚΕΜ σε σύσκεψη που προκλήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Βαθέος.

3. Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων έχει συνεχή συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και συμμετέχει υποστηρικτικά σε κάθε διεκδικητική δράση του.
Στήριζε και στηρίζει τα αιτήματα των Σωματείων της ΣΕΛΜΑΝ και της ΙΝΤΕΡΚΕΜ. Και αυτό θα συνεχίσει, από θέση αρχής, να κάνει.

Κατά πάγια άποψη -όπως εξ άλλου τοποθετήθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Σωματείου του εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στη Χαλκίδα και θα επαναλάβει και κατά τη συνάντησή του (την Τετάρτη, 19 Ιουνίου στη 1 μετά το μεσημέρι) με το Σωματείο των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΩΝ- ο Δήμαρχος αποτιμά την πρακτική των αλλεπάλληλων συσκέψεων σε τοπικό επίπεδο, όπως εξ άλλου έχει αποδειχθεί, ως δράσεις εσωτερικής κατανάλωσης, χωρίς ουσία και παραγωγή αποτελεσμάτων.
Αντίθετα, θεωρεί αναγκαία την ευρεία δημοσιοποίηση των προβλημάτων και τη διοργάνωση ενωτικών και μαζικών κινητοποιήσεων, με την συμμετοχή όλων των φορέων, στην Αθήνα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτή τη θέση του θα επισημάνει και κατά την ευρεία σύσκεψη φορέων που έχει συγκαλέσει για την προσεχή Τετάρτη, 26 Ιουνίου στο Δημαρχείο Χαλκίδας ώστε να εξεταστούν τα μεγάλα ζητήματα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας καθώς και το καθεστώς ομηρίας στο οποίο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από μονάδες της περιοχής (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΣΕΛΜΑΝ – ΝΕΟΣΕΤ – ΙΝΤΕΡΚΕΜ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ κ.α.) εξ αιτίας της μεγαλοεργοδοτικής αυθαιρεσίας και του καιροσκοπισμού της