Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ «ΕΙΚΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 4035/26-09-2013 Εγκυκλίου Σημειώματος, το οποίο απέστειλε προς όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπευθύνως πληροφορεί τα τέκνα Της, περί του ζητήματος της λεγομένης «εικαζόμενης συναίνεσης», ως προς την δωρεά οργάνων προς μεταμόσχευση, κατόπιν του δημοσιευθέντος υπ’ αριθμ. 3984/2011 Νόμου «περί Μεταμοσχεύσεων και Δωρεάς Οργάνων».
Με αυτό το Νόμο, εισήχθη για πρώτη φορά η έννοια της «εικαζόμενης συναίνεσης», σύμφωνα με την οποία, όποιος δεν δήλωσε εγγράφως, όσο ήταν εν ζωή, ότι αρνείται την....
μετά θάνατον δωρεά των οργάνων του, τότε αυτομάτως θεωρείται και δωρητής.
Σ’ αυτή την συγκεκριμένη διατύπωση, αντέδρασαν, για διαφορετικούς λόγους, πολλοί αρμόδιοι φορείς, μεταξύ των οποίων και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Οποία, μάλιστα, κάλεσε σε συνεδρίασή Της, τον Οκτώβριο του 2011, τον αρμόδιο τότε Υπουργό Υγείας, προκειμένου να του εκφράσει τις αντιρρήσεις Της επί του ζητήματος της «εικαζόμενης συναίνεσης», αφού δι’ αυτής, ουσιαστικά, καταργείται η ελεύθερη διάθεση του προσφέροντος.
Η «εικαζόμενη συναίνεση» καταργεί την ελευθερία του δωρητού, την οποία υποκαθιστά με μια απρόσωπη επιτροπή, η οποία αποφασίζει για τα αισθήματά του. Δωρίζω, όμως, σημαίνει το να δίδω ελεύθερα και, κινούμενος εξ’ αγάπης και μόνον, αυτό που έχω και όχι να μου το αφαιρεί κάποιος εν αγνοία μου.
Ο τότε Υπουργός Υγείας ακούγοντας αυτές τις απολύτως αιτιολογημένες αντιρρήσεις των Αρχιερέων - μελών της Ιεράς Συνόδου, μεταπείσθηκε και υποσχέθηκε να διορθώσει την διατύπωση του Νόμου, όπερ και εγένετο, δια τροπολογίας, με τον Νόμο 4075/2012, όπου εισάγεται η έννοια της οικογενειακής συναινέσεως, δια της οποίας, πλέον, απαιτείται η συγκατάθεση των στενών συγγενών για την δωρεά οργάνων ενός ανθρώπου, ο οποίος αποθνήσκει.
Ως εκ τούτου, δι’ αυτής της τροπολογίας, καταργήθηκε κατ’ ουσίαν η «εικαζόμενη συναίνεση».
Σχετική Εγκύκλιο, πληροφορήσεως των μελών της Τοπικής μας Εκκλησίας περί του θέματος, η οποία θα αναγνωσθεί στις Ενορίες μας την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, απέστειλε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.