Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

154 ΝΑΙ

Υπερψηφίστηκε με τη στήριξη των βουλευτών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ η διάταξη με την οποία ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2014 ως καταληκτική ημερομηνία προκειμένου οι τηλεοπτικοί σταθμοί να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους και να έχουν έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής τους στο διαγωνισμό για την ψηφιακή αδειοδότηση τους.
Υπέρ ψήφισαν 154 βουλευτές, ενώ 115 δήλωσαν κατά της διάταξης. Η ...
ψηφοφορία της διάταξης ήταν ονομαστική κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανάμεσα σε αυτούς που καταψήφισαν ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.
Απουσίαζε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απουσία του από την ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε «μήνυμα με πολλούς αποδέκτες».
Αρκετές απουσίες σημειώθηκαν και από το κόμμα της ΔΗΜΑΡ: Εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη απόντες ήταν, μεταξύ άλλων, η Μαρία Ρεπούση, ο Γιάννης Πανούσης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, η Νίκη Φούντα και ο Γιώργος Κυρίτσης.
Η εν λόγω ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας αναφορικά με την απελευθέρωση του ψηφιακού μερίσματος και προβλέπει πως εν όψει της οριστικής μετάβασης της χώρας μας στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, αποσαφηνίζεται το μεταβατικό καθεστώς ψηφιακής εκπομπής του προγράμματος των νομίμως λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών, που εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα την 31.8.2013 μέχρι την αδειοδότησή τους ως παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής. 
Ειδικότερα, τίθεται ως προϋπόθεση για τη νόμιμη εκπομπή του τηλεοπτικού τους προγράμματος με ψηφιακή τεχνολογία, η σύναψη σύμβασης ως νομίμως αδειοδοτημένο (σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4070/2012) πάροχο δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής και η συμμόρφωση με τους κανόνες προγράμματος της παραγράφου 13 του άρθρου 6 του νόμου 3592/2007 (για την αδειοδότηση επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης).