Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Το ΠΟΤΑΜΙ για ΔΑΡΙΓΚ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη για ακόμη μία φορά βγαίνει σε πλειστηριασμό το ακίνητο του ΔΑΡΙΓΚ.
Ο χώρος του πρώην εργοστασίου θα πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες της Χαλκίδας σαν χώρος για κοινόχρηστους και κοινωφελείς σκοπούς.
Η απόκτηση του χώρου αυτού είναι ζωτικής σημασίας για το σύνολο του πολεοδομικού ιστού. Η αξιοποίησή του ακινήτου του ΔΑΡΙΓΚ από το Δήμο είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπλαση της ....νότιας εισόδου της πόλης της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτή την ανάπλαση εντάσσεται και η υλοποιούμενη αναστήλωση του ακινήτου της ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ, η μετατροπή του παλαιού κοιμητηρίου του Αγ. Ιωάννη σε πάρκο, η προσδοκώμενη αναστήλωση του κτιρίου ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ (που ανήκει στην Περιφέρεια) αλλά και η κυκλοφοριακή διευθέτηση του κόμβου του Αγ. Στεφάνου.
Δεδομένης της βούλησης της Π.Ε. Ευβοίας, για από κοινού απόκτηση του με τον Δήμο, του συγκεκριμένου ακινήτου και το χαμηλό κόστος εξαγοράς του, η αντίθετη θέση του Δήμο Χαλκιδέων που δια του Δημάρχου δήλωσε ότι αλλάζει τη μέχρι πρότινος θέση του και δεν συμμετέχει στην από κοινού εξαγορά του ακινήτου με τη νομαρχία λόγω έλλειψης πόρων δημιουργεί απορίες. Η συμμετοχή του Δήμου Χαλκιδέων (κάτω από €2.000.000,00) δεν είναι απαγορευτική για ένα φορέα με προϋπολογισμό άνω των €100.000.000,00 και σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα.
Η εξαγορά του ακινήτου από το Δήμο και την Περιφέρεια μεσοπρόθεσμα μπορεί να έχει ανταποδοτικότητα για τους δύο φορείς αλλά να λειτουργήσει αναπτυξιακά και για την πόλη. Ενδεικτικά, τμήμα των υφιστάμενων υποδομών μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιώτες για συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες, και οι ιδιότητες αυτοί να κληθούν να αποκαταστήσουν με συγκεκριμένους όρους και προδιαγραφές τους χώρους αυτούς. Παράλληλα άλλα τμήματα των υποδομών μπορούν να στεγάσουν κοινωφελείς ή πολιτιστικές δράσεις ή ακόμα και να ανεγερθούν νέα κτίρια που να στεγάσουν δομές που χρειάζονται και λείπουν από την πόλη της Χαλκίδας (πχ σχολεία, εκθεσιακοί χώροι).
Ο Δήμος Χαλκιδέων οφείλει να επανεξετάσει ή να εξηγήσει τη θέση του και να ξεκαθαρίσει αν υφίσταται δέσμευση για τη μη τροποποίηση της χρήσης. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο κατά το οποίο ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει ο Δήμος στην εξαγορά, απέφυγε να λάβει απόφαση ΔΣ ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή χρήσης. Αν βρεθεί ιδιώτης που να επενδύσει περίπου €4.000.000,00 με την τρέχουσα χρήση στο κέντρο της πόλης (βιομηχανική – χωρίς δυνατότητα λήψης άδειας εγκατάστασης) σίγουρα θα είναι παράδοξο ή θα σημαίνει ότι έχει υπάρξει πληροφόρηση για αλλαγή χρήσης από το Δήμο. Με την τρέχουσα χρήση που έχει το ακίνητο δεν μπορεί να υπάρξει επιχειρηματική λογική που να οδηγήσει σε επένδυση από ιδιώτες, και συνεπώς η όποια αυτοδιοικητική σύμπραξη είναι ο μόνος τρόπος για την αξιοποίηση του χώρου με τρόπο ωφέλιμο για τους πολίτες της Χαλκίδας.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ