Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Με λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος πανηγύρισε τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Προφήτη Ηλία, στα πάμπολα εκκλησάκια που τιμώνται στη μνήμη του και ευρίσκονται σε λόφους και βουνά, απ’  άκρου εις άκρον της Θεοσώστου Επαρχίας μας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό του Προφήτη Ηλία, μετέβη στο Μεσαιωνικό Κάστρο του Κανήθου Χαλκίδος, εντός των τειχών του οποίου βρίσκεται ο Ι. Ναός του Προφήτη Ηλία, το οποίο ανήκει στην Ενορία του Αγίου  Νικολάου Χαλκίδος.
Το Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν οι προσελθόντες Κληρικοί, με ......προεξάρχοντα τον εορτάζοντα Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη, Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου και μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ι. Μητροπόλεως.
Μετά την Αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος ομίλησε επίκαιρα προς τους πολυάριθμους ευσεβείς Χριστιανούς, που κατέκλυσαν το εσωτερικό του Κάστρου, με πρώτο τον Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Χρήστο Παγώνη και πολλούς εκ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Λίγο πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος δήλωσε την ευαρέσκεια του για την μεγάλη συμμετοχή των πιστών στην εορτή του μεγάλου Προφήτη και δεν παρέλειψε να τους προσκαλέσει στο αποκορύφωμα της εορτής, δηλαδή στην Θεία Λειτουργία της επομένης ημέρας. Αμέσως μετά ευχήθηκε εόρτια στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες, μεταξύ των οποίων διέκρινε τιμητικά τον τίμιο συνεργάτη του π. Ηλία.
Τα αναλόγια διηκόνησαν οι καλλικέλαδοι χοροί του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή και του Λαμπαδαρίου κ. Δήμου Τσίμπου, ενώ η Ιερά Ακολουθία μετεδόθη σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως, στους 97,7 fm.
Το πρωί της Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπό του Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη και τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο του Προφήτη Ηλία στα Φύλλα Χαλκίδος.
Το εκκλησάκι αυτό, το οποίο βρίσκεται στα όρια Φύλλων και Βασιλικού (γενέτειρα του Σεβασμιωτάτου), επισκεπτόταν κατά τα παιδικά του χρόνια ο Μητροπολίτης μας, λειτούργησε και σαν Ιερέας αρκετές φορές, ενώ φέτος, για πρώτη φορά, ως Μητροπολίτης,  χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των ανωτέρω Κληρικών και των Πρωτοπρεσβ. Σταματίου Μπασδέκη -  Εφημερίου του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού και Οικον. Αναστασίου Αναστασίου – Εφημερίου της Ενορίας των Φύλλων, στην οποία προσήλθε και πλειάδα ευσεβών χριστιανών, μεταξύ των οποίων και ο Αντιδήμαρχος Ληλαντίων κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου, ενώ το ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν ο Ιεροψάλτης της Ενορίας κ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης και ο κ. Χρήστος Φεφέκος.
Στην ομιλία του προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην πίστη του Προφήτη Ηλία και στην αγάπη του προς τον Θεό και κάλεσε τους πιστούς να επιδείξουν αυτήν την πίστη και την εμπιστοσύνη στο Θεό, σε κάθε δυσκολία του καθημερινού βίου, τονίζοντας και την αξία της προσευχής και της διαρκούς αναφοράς του ανθρώπου προς τον Θεό.
Πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Αρτοκλασία και το καθιερωμένο φαγητό -  « πανηγύρι», το οποίο προσεφέρθη, κατά την παράδοση, προς τους προσελθόντας πιστούς.