Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΑΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουλίου 2015, έλαβε χώρα η καθιερωμένη, από το έτος 1982, Σύναξη Αναγνωστών και Υποψηφίων Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, στην γυναικεία Ι. Μονή Αγ. Νικολάου Γαλατάκη Λίμνης.
Το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συμπαραστούμενος από τον Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου - Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, τον Αρχιμ. Μεθόδιο Φουντούλη -Εφημέριο του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό, ενώ στο ....Ιερό Αναλόγιο και στο Ι. Βήμα διηκόνησαν οι Αναγώστες.
Εν συνεχεία, στο προαύλιο της Ι. Μονής, ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε, προς τους προσκεκλημένους, ομιλία με θέμα «Η αξιοποίηση-εκμετάλλευση του χρόνου από τον χριστιανό και τον υποψήφιο κληρικό».
Έπειτα ακολούθησε το δείπνο, που είχαν προετοιμάσει οι αδελφές της Ι. Μονής, και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας με την ακολουθία του Αποδείπνου.
Την  επομένη ημέρα, Κυριακή των Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στη Θεία λειτουργία, με συλλειτουργούς τους προαναφερθέντες κληρικούς και τον Πρεσβ. Βασίλειο Μάρκου - Εφημέριο Ενορίας Πηλίου Κηρέως. Το θείο κήρυγμα διηκόνησε ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, αναφερόμενος στους Θεοφόρους Πατέρες Δ’ Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος.
Το ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν θαυμασιώτατα οι Αναγνώστες κ. Πολύκαρπος Πολυκαρπίδης – Διπλωματούχος και εξαιρετικός γνώστης της Βυζαντινής Μουσικής και κ. Σταύρος Καλαφάτη, πλαισιωμένοι και από άλλους Αναγνώστες.
Λίγο πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην Ι. Μονή και την επικοινωνία του, μέσω και αυτής της Συνάξεως, με τους Αναγνώστες και υποψηφίους Κληρικούς.
Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος είχε και πάλι την ευκαιρία της εκ του σύνεγγυς επικοινωνίας με όλους τους νεαρούς προσκεκλημένους του, οι οποίοι αναχώρησαν νωρίς το απόγευμα έμπλεοι χαράς από την πατρική αγάπη του Σεβασμιωτάτου, του αγίου Πρωτοσυγκέλλου π. Νικοδήμου και των υπολοίπων πατέρων και ενθουσιασμού από την αρχοντική φιλοξενία των αδελφών της Ιεράς Μονής, οι οποίες, με προεξάρχουσα την Γερόντισσα Φεβρωνία, εδώ και 34 χρόνια περιβάλλουν με στοργή και αγάπη τους υποψηφίους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.